Nema obmane, u pitanju je pomoć poljoprivrednicima 1Foto: Agrodan

Ni Aleksandar Vučić, ni ministar Branislav Nedimović, kao što to misle pojedini, nisu nam naložili da počnemo evidentiranje poljoprivrednika za pomoć zbog šteta usled nevremena prošle godine…

… nego je to odluka Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije – rekao je za Danas Dobrivoje Radović, predsednik tog udruženja, koje je do 13. marta sastavljalo spiskove proizvođače malina i kupina iz dela zapadne Srbije za dodelu pomoći u vidu veštačkog đubriva i sadnog materijala.

On je odbacio sumnje u prevaru, pitajući se „zbog čega su ljudi čekali satima u redovima, ako su sumnjali u obmanu“, a potom dodao da bi trebalo „sačekati rezultate te akcije kojom“, kako je rekao „žele da pomognu poljoprivrednicima koji su imali štete od snega i mraza u malinjacima i kupinjacima prošle godine“.

– Oni koji nisu uradili procene šteta ne treba da optužuju nas ili nekoga drugoga, već svoje predstavnike u lokalnim samoupravama, koji nisu procenili štete – kaže Radović.

O taksi u iznosu od 400 dinara, koje su plaćali poljoprivrednici prilikom upisa na spisak, on je kazao da je Asocijacija sklopila ugovor sa jednom advokatskom kancelarijom o tom poslu, zbog toga što su pojedine lokalne samouprave odbile da učestvuju u toj aktivnosti.

– U ugovoru je advokatska kancelarija navela da će obaviti evidentiranje poljoprivrednika, obračunati površine pod malinom i kupinom i da će, kada bude stiglo, raspodeliti mineralno đubrivo po gazdinstvima i za sve to je naplaćivala 400 dinara po prijavi – kazao je Radović i priznao da za te poslove Asocijacija nije tražila, a time nije ni dobila, saglasnost Ministarstva poljoprivrede ili bilo kog drugog državnog organa.

On je potvrdio da su se te takse naplaćivale u Ivanjici, Dragačevu, u delu Užica u selu Karanu, ali ne u Arilju i Kosjeriću, jer su te lokalne samouprave pružile logističku podršku Asocijaciji. Istakavši da je u pitanju veliki posao i da Asocijacija nema novca da to plati, kaže da je preko advokatske kancelarije u te tri lokalne samouprave evidentirano oko 2.500 gazdinstava a ne, kako su pojedini ranije izjavljivali, 12.000 poljoprivrednika i to samo u Ivanjici.

Na pitanje, kada će stići pomoć poljoprivrednicima, on je rekao da „očekuje da se to dogodi u što kraćem roku, ali da je potrebno da se poštuje zakon i da se raspišu javne nabavke“ i naveo da „ne zna da li će Ministarstvo poljoprivrede obezbediti pomoć samo poljoprivrednicima koje je evidentirala Asocijacija ili i drugima“.

– Ministarstvo je, na sastanku u ponedeljak prihvatilo naš predlog da se Ministarstvu finansija uputi inicijativa i iz budžetske rezerve opredele sredstva Robnim rezervama koje bi, kroz javni konkurs dodelile pomoć u đubrivu – naveo je Radović jedan od zaključaka sa tog sastanka, kome su prisustvovali i predstavnici pet lokalnih samouprava.

Objasnio je da u Robnim rezervama trenutno ima 677 tona mineralnog đubriva, ali to nije dovoljno i zbog toga je potrebno da se raspiše javna nabavka.

Podsetimo, tokom cele prošle, ali i u ovoj godini, Asocijacija je insistirala da Ministarstvo obezbedi pomoć poljoprivrednicima u vidu mineralnog đubriva i sadnog materijala, ali sve lokalne samouprave nisu obavile procenu šteta. Ne čekajući pomoć Ministarstva i Vlade, Asocijacija je počela da evidentira poljoprivrednike.

– Na jednom od tih sastanaka prošle godine, dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uključi svoje strukture kako bi se procenila štete i to je urađeno u Ivanjici, Arilju i Kosjeriću, ali ostale lokalne samouprave to nisu uradile – objašnjava Radović i ističe da je u julu prošle godine dogovoreno u Ministarstvu da se poljoprivrednicima obezbedi pomoć iz Robnih rezervi u veštačkom đubrivu i sadnom materijalu.

Dodaje da je na poslednjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, održanom u ponedeljak 13. marta, Asocijacija odbila da nastavi evidentiranje gazdinstava i predložila da taj posao nastave lokalne samouprave.

(Ne)poverenje poljoprivrednika

Na pitanje da li su tačne reči Dragana Bogdanovića, predsednika ariljskog „Vilameta“ i člana Asocijacije, da je „predsednik Aleksandar Vučić, na ime prošlogodišnjih šteta koje su pretrpeli malinari, opredelio 90 miliona za Moravički i Zlatiborski okrug“, Radović je rekao da „ne želi to da komentariše, a potom je dodao: „Kada smo 2016. godine insistirali da se poljoprivrednicima obezbede subvencije za kupovinu traktora, svi su govorili da od toga neće biti ništa, a kada su traktore kupili uz subvencije, svi oni su saginjali glave“.

Uticaji vladajuće stranke

Sumnje u to da je Asocijacija malinara politički instruisana i da je eksponent vladajuće stranke, Radović oštro odbacuje i tvrdi da on nije član nijedne političke stranke, te da u Asocijaciji malinara Srbije, koja broji 52 udruženja iz cele Srbije, neće dozvoliti, kako je rekao „ni poziciono ni opoziciono delovanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari