Nezaposlene Boranke na obuci za izradu biznis plana 1Foto: D. Novakovič

U Boru je u toku obuka pod nazivom „Put do samostalnog biznisa započinje planiranjem“  realizuje Asocijacija za razvoj grada, a sredstva za realizaciju ove obuke u vrednosti od 300 hiljada dinara obezbedila je kompanija Rakita Exploration u okviru podrške lokalnoj zajednici kroz organizacije civilnog sektora.

Zahvaljujući ovoj stručnoj  obuci tridesetak nezaposlenih žena iz Bora ovladaće veštinom da sastave sopstveni biznis plan i time ohrabre da pokrenu privatni biznis.

-Ideja obuke je da polaznice osnažimo kako bi bile sposobne da samostalno izrade biznis plan, da razviju svoju ideju, da je unaprede, prilagode potrebama tržišta i da eventualno, ukoliko su zainteresovane, konkurišu za subvencije za samozapošljavanje kod Nacionalne službe za zapošljavanje , ali i kod drugih donatora i organizacija koje daju neku vrstu podrške ženskom preduzetništvu. – kaže Marija Pešić iz Asocijacije za razvoj grada.

O značaju ovakve vrste obuka i njihovoj neophodnosti govori činjenica  da su žene itekako teže zapošljiva kategorija i to naročito one koje su duže na evidenciji NSZ, što je jasno naznačeno i u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja koji je definisao Grad Bor. Polaznice prve grupe obuke dobiće odmah sertifikate koje izdaje Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije kako bi mogle da apliciraju na već raspisan poziv NSZ za podsticajna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Asocijacija za razvoj grada će polaznicama, koje dobiju pomoć za sopstveni biznis, pružiti jednogodišnju besplatnu mentorsku podršku u pravnom, knjigovodstvenim i finansijskom smislu, što su i izazovi sa kojima se svako suočava na početku sopstvenog biznisa. Organizatori obuke su optimisti kada je reč o budućim poslovnim potezima polaznica jer neke od ideja koje već imaju, nedostaju ovdašnjem tržištu. Krajem marta biće organizovana obuka za drugu grupu polaznica.

Obezbeđenjem sredstava za realizaciju obuke „Put do samostalnog biznisa započinje planiranjem“  kompanija Rakita nastavlja brojne aktivnosti u okviru podrške loklanoj zajednica. U poslednjih par godina na ovaj način je, pored ostalog,  uređeno dečije odeljenje Opšte bolnice u Boru, nabavljen EKG aparat za Dom zdravlja u Boru, nabavljena su sredstva i učila za decu sa posebnim potrebama u školi “Vidovdan” u Boru i računari za obdanište, vozić za decu u ZOO vrtu Bor, adaptirane prostorije biblioteke u Brestovcu, davana podrška sportskim manifestacijama i klubovima, kulturnim manifestacijama. Na inicijativu kompanije Rakita, a u cilju  ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, odnosno podsticanje preduzetništva kroz izradu ručno rađenih predmeta visokog kvaliteta uz tržišni plasman proizvoda u saradnji sa udruženjima “Rukotvorine Arhaik” i “Asocijacija za razvoj opštine Bor” realizovan je projekat “Rukotvorine” , kao i projekat IT preduzetništvo namenjen nezaposlenima da nauče ili usavrše veštine i znanja u oblasti internet tehnologija i time pokrenu i razviju posao u IT sektoru.

Kompanija Rakita je krajem prošle godine dobila priznanje Foruma za odgovorno poslovanje za dostignuća u doprinosu lokalnoj zajedinici, a ova značajna nagrada uručena je tokom proslave desetogodišnjice Foruma koji okuplja više od 30 društveno odgovornih kompanija, među kojima su Telenor, Dilojt, Coca Cola, Bambi, B92, Banka Intesa, VIP Mobile, Unicredit i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari