Nezavisni sindikat FRA: Bivši radnici diskriminisani socijalnim programom 1Foto: Pixabay/Aniset

Nezavisni sindikat Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku u stečaju saopštio je danas da je oko 120 bivših radnika te fabrike, kojima je radni odnos prestao pre 1. januara 2010. godine, „diskriminisano“ u odnosu na zaposlene koji su obuhvaćeni aktuelnim socijalnim programom po odluci Ministarstva privrede.

U saopštenju se dodaje da je nezadovoljstvo oko 120 bivših radnika veliko jer smatraju da je država i resorno ministarstvo bilo u obavezi da i njima po istom principu poveže i uplati nedostajući radni staž.

Sindikat smatra da je socijalni program morao da bude sproveden sedam do osam godina ranije jer bi dugovanja prema zaposlenima i bivšim zaposlenima bila mnogo manja.

„U ovoj grupi postoje zaposleni koji su otišli u penziju sa satažom od 40 godina a čija je penzija upravo zbog ovog nerešenog statusa veća samo za 2.000 dianra od poljoprivredne penzije, kao i zaposleni koji su u ovom periodu napustili preduzeće i promenili poslodavca tako da je i njima za određeni period uskraćen radni staž“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je nekim penzionerima penzija manja za šestinu od pripadajuće penzije, nekima je manja za petinu, a najviše je onih kojima je penzija umanjena za četvrtinu.

Nezavisni sindikat FRA je upozorio da nezadovoljstvo bivših radnika može da eskalira u proteste ispred Skupštine Čačka, resornog Ministarstva privrede, Vlade i Predsedništva Srbije.

Prema podacima Nezavisnog sindikata oko 440 radnika FRA dobiće otpremnine u zavisnsti od godina radnog staža i biće im uplaćeno 11 godina radnog staža koje im fabrika nije uplaćivala od 1. janaura 2010. do 10. marta 2021. godine na osnovicu minimalne zarade od 32.000 dinara za ceo period.

Povodom primedbi koje je izneo Nezavisni sindikat FRA predsednik Industrijskog sindikata te fabrike Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da će proveriti u fabričkoj administraciji koliko je tačno bivših radnika FRA kojima nije uplaćen zaostali staž i da će biti određena delagacija koja će pregovarti sa nadležnima o ispunjavanju njihovog zahteva.

„Nema idealnog rešenja. Na prethodna dva tendera koja su bila raspisana za kupovinu fabrike niko se nije javio, a fabrika je opterećena velikim dugovanjima prema bankama i drugim poveriocima. Socijalni program za zaposlene je dobro rešenje, a u Nezavisnom sindikatu su se setili neisplaćenih zarada bivših radnika pet godina nakon što su otišli u penziju“, rekao je Đelić agenciji Beta.

On je dodao da socijalni program nije mogao ranije biti donet jer su poslednjih godina sindikati bili angažovani da se fabrika sačuva i nastavi sa radom.

Prema Đelićevim rečima pregovori sa resornim ministarstvom i rukovodstvom Čačka oko rešavanja socijalnog statusa zaposlenih u FRA trajali su dugo i država je za socijalni program izdvojila oko 700 miliona dinara. Do sada je oko 150 radnika dobilo otpremnine i isplata otpremnina za druge radnike se nastavlja od 1. avgusta.

Đelić je dodao da su radnici FRA sa velikim zadovoljstvom dočekali socijalni program, dok pojedinci iz rukovodeće fabričke strukture nisu zadovoljni jer prema njegovoj oceni gube velike plate i privilegije koje su imali i zato opstruiraju zainteresovanog zakupca jedne fabričke hale u preseljenju opreme i mašina.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila i u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se porizvodnjom i za vojnu industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari