NLB kupovinom 83 odsto Komercijalne banke postaje treća najveća banka u Srbiji 1Foto: Stanislav Milojković

Nova Ljubljanska Banka (NLB) saopštila je danas da „akvizicijom 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci a.d. Beograd postaje treća najveća banka u Srbiji“.

U saopštenju se navodi da je „NLB danas potpisala kupoprodajni ugovor sa Republikom Srbijom o kupovini 83,23 odsto vlasničkog kapitala Komercijalne banke a.d. Beograd a da se finalizacija transakcije očekuje u četvrtom kvartalu 2020. godine i da podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije“.

Kako se navodi „naknada za 83,23 odsto vlasništva iznosi 387 miliona koja se plaća u gotovini po zatvaranju transakcije, dok u skladu sa propisima o privatizaciji banaka u Srbiji, NLB nije obavezna da pokrene tender za obavezan otkup akcija od manjinskih akcionara u Komercijalnoj banci“.

U saopštenju se između ostalog navodi da „NLB želi da zadrži materijalnu isplatu dividendi za 2019. godinu, ali da će rokovi biti usklađeni sa procesom izdavanja dozvola od strane regulatora i uvođenjem mera za optimizaciju kapitala“.

„Ova transakcija jača prisustvo NLB-a, a takođe i fokus na tržištima jugoistočne Evrope, čime se konsoliduje pozicija najveće bankarske grupe sa sedištem u regionu. Srbija time postaje najveća strana filijala NLB Grupe“, navodi se u saopštenju NLB.

Kako je najavljeno „svi zainteresovani akteri mogu da učestvuju u veb prenosu uživo“ u četvrtak, 27. februara 2020. u 15:00 sati na kojem će uprava predstaviti transakciju, a zatim i dati odgovore na pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari