Novaković: Neophodan hitan rebalans gradskog budžeta Novog Sada 1Foto: Beta

U svojoj viševekovnoj istoriji Novi Sad je kao grad prolazio kroz razne krize. Međutim, aktuelna pandemija i uvođenje vanrednog stanja, stavlja grad pred iskušenja koja mogu trajno menjati dostignute standarde, kvalitet i način življenja.

„Zato mislim da će za dugoročan oporavak Novog Sada biti najvažnije da osnažimo solidarnost i osećaj pripadnosti našem gradu“, izjavio je Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke i predsednik Gradskog odbora Novi Sad.

On je naveo da je pravo vreme za ideje koje će pomoću da se kriza prebrodi.

„Ono što predlažem je hitan predlog rebalansa gradskog budžeta, koji bi učinio snošljivim sve negativne posledice uvođenja vanrednog stanja. Rebalans budžeta mora voditi računa o tri prioriteta grada Novog Sada

  • Prvi prioritet je zdravlje građana Novog Sada. Potpuno je jasno da mreža zdravstvenih ustanova i njihova opremljenost ne odgovaraju potrebama grada u kojem trenutno živi više od 500.000 stanovnika. Dve su mere urgentne. Prvo je vraćanje osnivačkih prava grada nad Domom zdravlja, a druga je osnivanje i gradnja gradske bolnice. To su neophodne mere da se nivo zdravstvene zaštite i kvaliteta zdravstvenih usluga znatno unaprede.
  • Drugi prioritet je čuvanje radnih mesta kroz pomoć mikro i malim preduzećima. Sve privatne firme, koje su korisnici gradskog poslovnog prostora, od uvođenja vanrednog stanja, pa do kraja godine trebalo bi osloboditi plaćanja kirije (zakupa) uz uslov da ne otpuštaju radnike. Ne manje važno, hitno stvoriti epidemiološki prihvatljive uslove za otvaranje pijaca, kako poljoprivrednici, a naročito povrtari i proizvođači ranog voća, ne bi više ekonomski propadali.
  • Treći prioritet je socijalno zbrinjavanje svih građana koje je vanredno stanje ostavilo bez ikakvih prihoda. Rebalansom bi trebalo višestruko uvećati sredstva socijalne pomoći. Ekonomski najugroženijim građanima obezbediti češću i uvećanu uplatu jednokratne pomoći. Isto tako, obezbediti više sredstava za kvalitetnije funkcionisanje narodnih kuhinja“.

Novaković objašnjava da su ovo prve, hitne i neodložne mere koje mora preduzeti gradska uprava.

„Od dužine trajanja vanrednog stanja, obima i dalekosežnosti svih negativnih posledica, kreirati i preduzimati i druge olakšice i pogodnosti svim građanima koji su pogođeni aktuelnom situacijom“, stoji u saopštenju..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari