Obećanja od nedelje do nedelje, a turističke agencije prazne 1Foto: EPA-EFE/ Alejandro Garcia

Iako su još pre dve sedmice pojedine osiguravajuće kuće „izrazile spremnost“ da nastave saradnju sa turističkim agencijama i tako im omoguće da prodaju aranžmane do juče se ništa nije promenilo – nijedan ugovor nije potpisan.

Od 1. oktobra turističke agencije ne mogu da prodaju aranžmane jer im osiguravajuće kuće nisu produžile ugovore, a posle najave ministra turizma Rasim Ljajića da će tri kuće Triglav, Dunav i Globos ipak potpisati ugovore i obezbediti polise osiguranja očekivalo se rešenje problema još prošle nedelje.

„Imamo sastanke sa osiguravačima i prošle nedelje smo imali obećanje da će do kraja nedelje odlučiti da li žele ili ne da rade sa agencijama. I prošle nedelje i sada dobijamo odgovor da će do kraja nedelje odlučiti ali se i dalje ništa ne dešava“, kaže za Danas direktor Jute Aleksandar Seničić.

On napominje da su tri pomenute osiguravajuće kuće već poslale pojedinim agencijama upitnike, ali da su predstavnici turističkih agencija u Srbiji razgovarali svih ovih dana i sa ostalim osiguravačima.

„Problem je sada i to što su pojedine kuće koje su pristale da nastave i potpišu ugovore poslale upitnike na adrese nekih 30 do 40 odsto agencija, ali sada čekaju pristanak reosiguravajućih kuća, koje to treba da odobre“, ističe Seničić.

Da su osiguravajuće kuće rekle da će do kraja prošle nedelje odlučiti šta će, a onda prolongirali za ovu kaže i ministar turizma Rasim Ljajić.

„Radimo na tome i osiguravajuće kuće su rekle prošle nedelje da će do kraja sedmice odlučiti, a sada su rekli da će do petka osigurati prve agencije“, ističe Ljajić i kaže da je za očekivati da osiguravači ne potpišu ugovore sa svim agencijama već sa onima za koje odluče da ne postoji tako veliki rizik.

Druga opcija o kojoj je Ljajić odmah i govorio su bankarske garancije.

„Završili smo pravilnik o tome i sada će turističke agencije i na taj način moći da se osiguraju. Pravilnikom smo obezbedili da do takve saradnje može da dođe, a na agencijama i bankama je sada da se dogovore kako će to izgledati“, kaže Ljajić.

Da bi se obezbedila polisa osiguranja u banci male agencije moraju da imaju pokriće u visini od 200.000 evra, za velike agencije to je 400.000 evra i za većinu turističkih agencija, međutim, uslovi bankarskih garancija, kako sami kažu, nisu povoljni.

„To su iznosi koji malim agencijama nikako ne odgovaraju. Ono što je u ovom trenutku najbolje i što smo mi tražili od osiguravajućih kuća jeste da potpišemo ugovore na tri meseca, da to bude prelazno rešenje, a da se posle toga, zajedno sa Vladom smisli model i da se garancije plaćaju na osnovu prometa“, napominje Seničić. On kaže da sada nije realno potpisivati ugovore na duže i davati hiljade evra u trenutku kada agencije ne znaju ni da li će imati prometa, odnosno da li će moći da rade.

Turističke agencije trenutno ne prodaju aranžmane, što znači da u jednoj agenciji isti čovek ne može da kupi i kartu i hotel. Ono što agencije trenutno mogu jeste da rade predrezervacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari