Očekuje se novo rukovodstvo Prosvete 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine akcionara Izdavačkog preduzeća Prosveta očekuje se da će biti izabran novi Odbor direktora umesto starog sastava kome je mandat istekao još sredinom prošle godine.

Među njima je i generalni direktor, inače penzioner Dragan Milenković, protiv kojega je podnet čitav niz predstavki Ministarstvu za privredu, da bi reagovanje tek sada usledilo, najavom države kao većinskog vlasnika da će na današnjoj sednici postaviti novo rukovodstvo.

Mali akcionari ukazivali su na to da je i poslovanje pod UPPR-u bilo u gubitku i to za 9,2 miliona dinara samo u 2017. dok je tokom perioda u kome je preduzećem upravljao Milenković dug akumuliran na 66,8 miliona dinara, odnosno više od pola miliona evra.

Ukoliko se i to ne čini da je visoka cifra, trebalo bi imati na umu da je od nekadašnje Prosvete, posle neuspešne privatizacije, ostala samo knjižara Geca Kon u Knez Mihailovoj ulici. Ona je inače skroman izdavački plan u praksi desetkovala a na policama se uglavnom nalaze ili stara izdanja ili publikacije i knjige koje izdaju druge kuće, pre svega one u kojima je Milenković direktor, osnivač, vlasnik ili glavni urednik. Da je on i samim postavljanjem za direktora, glavnog i odgovornog urednika Prosvete u sukobu interesa, zaposleni ukazuju godinama.

I Ministarstvo privrede obavestili su da je osim toga i glavni i odgovorni urednik preduzeća Senior Media i Komatina. Te firme, za razliku od Prosvete, posluju sa dobitkom, a svoja izdanja poput časopisa „Japanski horoskop Hirgaku“, Turistički vodič kroz Japan ili „Japanska elektronska vračara“, koja priprema kao osnivač i vlasnik Srpsko-japanskog društva, plasira na rafovima Prosvetine knjižare.

Inače, Izdavačko preduzeće Prosveta nalazi se na listi od 24 sporne privatizacije, jer je 2009. prodato IPS mediji Dejana i Teodore Pantović, koji su istovremeno uzeli i izdavačku kuću „Rad“.

Za godinu dana koliko su te kuće bile u njihovom vlasništvu, prodate su sve knjižare i magacini, a izdavačka delatnost potpuno ugašena. Privatizacija je raskinuta, vlasnici koji su potom prebegli u Crnu Goru tvrdili su da je novcem od prodatih lokala izmiren dug, ali kada je Agencija za privatizaciju ušla ponovo u posed tih nekad respektabilnih izdavačkih preduzeća, utvrdili su da je imovina nestala a dugovi ostali.

Koliko je poznato, tužilaštvo nije pokrenulo nijedan postupak protiv bivših vlasnika niti je istraživalo tu prodaju. U Izveštaju o 24 sporne privatizacije Prosveta se ne pominje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari