Odloženo ročište po tužbi radnika PKB-a 1Foto: FoNet/Beoinfo

Pripremno ročište u predmetu koji su pred Privrednim sudom u Beogradu pokrenuli bivši radnici Poljoprivredne korporacije Beograd jer su tokom prodaje firme Al Dahri ostali bez svojih akcija, danas je odloženo za 5. decembar kako bi u tom roku tuženi, PKB i država, mogli da se izjasne o zahtevu za veštačenje i saslušavanje svedoka.

– Radnici koji su se danas okupili prvo ispred Privrednog suda, produžili su juče do zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. U kabinetu predsednika primio nas je Miomir Đorđević i od njega smo dobili čvrsta uveravanja da će nam već naredne nedelje zakazati razgovor kod šefa kabineta Ivice Kojića – rekao je za Danas advokat Udruženja bivših radnika PKB Saša Gemaljević.

On je podsetio i da je Apelacioni sud odbacio njihovu žalbu na odbijeni zahtev za određivanje privremene mere kojom bi se PKB-u zabranila dalja prodaja imovine dok se ne dokaže pravo bivših radnika na akcije preduzeća. Privremenom merom tražili su da se zaštiti preostala imovina PKB-a kako bi mali akcionari imali masu iz koje bi mogli da naplate svoja potraživanja.

Podsetimo, prvi model privatizacije PKB podrazumevao je izdvajanje proizvodnih celina koje su prve i prodate. Tako su radnici Imleka i Frikoma, na primer, dobili svoje akcije, ali su zaposleni u matičnom preduzeću, tokom prenošenja imovine sa republike na Grad Beograd i obratno, ostali bez ičega.

Privredni apelacioni sud (PAS) je ocenio da je njihova žalba na odluku o privremenoj meri neosnovana jer „prodajom određene imovine prvotuženi (PKB) pribavlja novčana sredstva“ a njihovo potraživanje je iskazano novčano.

Takođe, PAS je utvrdio i da je nesporno da su bivši radnici članovi udruženja, ali je iz nekog razloga tvrdio i da oni svoja potraživanja ne mogu da prenesu na udruženje. Advokat Gemaljević objašnjava da ne postoji zakon koji bi vlasniku neke imovine, u ovom slučaju akcija, zabranio da to prenese na treće lice, udruženje.

Interesantno je i to što je Državno pravobranilaštvo, koje zastupa državu u ovom postupku, doslovno prepisalo ovaj stav PAS-a i zatražilo da Privredni sud, bez veštačenja i saslušanja svedoka, na osnovu raspoložive dokumentacije, donese odluku o odbacivanju tužbe. Raspoloživa dokumentacija se, međutim, nalazi u posedu PKB-a koji je odbio da je za potrebe ovog postupka dostavi bivšim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari