Specijalni sud još nije prihvatio optužnicu protiv šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića, već je Republičkom javnom tužilaštvu naložio da se istraga dopuni saslušanjem veštaka u tom predmetu, potvrdio je za Danas specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i dodao da nije reč o neoubičajenom zahtevu, kao i da će taj deo posla vrlo brzo biti okončan.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Advokat Bogićevića, Božidar Prelević, precizirao je za naš list da je sud prihvatio zahtev odbrane i izdao naredbu za sprovođenje dokaznih radnji neophodnih kako bi se potkrepile tvrdnje iz optužnice.

– Pozdravljam takvu odluku suda, jer je mnogo bolje da se sva veštačenja okončaju pre glavnog pretresa. Nalog koji je sud dao trebalo bi da dokaže tvrdnju tužioca da je Farmakom preko povezanih lica izvukao novac iz banaka, odnosno da dokaže umišljaj, da je novac zloupotrebljen tako što su kreditni zahtevi fingirani kao da se radilo o drugim pravnim licima, a da je u stvari to koristio Farmakom. Mi smo, međutim, priložili dokumentaciju iz koje se vidi da krediti nisu potrošeni za jahte i avione, već da su otišli u proizvodnju, u avansno kupljenu robu ili za podmirenje dugova prema bankama i državi. Pružili smo i nesumnjive dokaze da se ne radi o povezanim pravnim licima, već da su kreditirane firme koje su od Farmakoma preuzimale robu i davale je u prodaju – objasnio je Prelević i dodao da je sud suočen sa takvim dokazima i dao nalog da se izvedu istražne radnje koje bi to dokazale.

On ističe da je u tom predmetu još potrebno razjasniti i ko je glavni akter u Farmakomu, jer je optužnica podignuta protiv vlasnika Bogićevića i zaposlene, finansijske direktorke Vere Đorđević, ali njihova uloga i ovlašćenja nisu razdvojeni.

Podsetimo, Bogićević je uhapšen 24. novembra prošle godine, a u pritvoru je proveo duže od šest meseci. Pušten je uz obavezu da nosi tzv. nanogicu i ne sme da se udaljuje iz porodične kuće. Za to vreme koncern Farmakom MB je od nekadašnjeg najvećeg izvoznika Srbije, sa 400 miliona dolara 2012. godine i sa više od 4.000 zaposlenih koncern je dopao u stečaj.

Problemi su počeli 2013. godine kada su dve banke pre roka pustile potraživanja, iako su do tada sve obaveze Farmakoma uredno isplaćivane, tvrde u koncernu. Uprkos tome Bogićević je uspeo da pripremi ugovor sa jednom velikom azijskom kompanijom, u vrednosti od 500 miliona evra, čime bi u potpunosti pokrenuo proizvodne pogone. Međutim, kada je u Amsterdamu trebalo da potpiše taj ugovor, uhapšen je pred poletanje za Holandiju.

Najdrastičnije su prošle velike izvozne firme, Mlekara Šabac i Akumulatori Sombor. Samo u Šapcu otpušteno je 200 radnika, a mlekara koja je nekada dnevno prerađivala 260 tona mleka drastično je smanjila proizvodnju. NJen izvoz vredeo je 60 miliona evra, ali sadašnji mesečni zakup mlekare iznosi samo milion dinara. Slično je i u fabrici akumulatora, takođe velikom izvozniku, čiji je mesečni najam kao jedan veći restoran – oko osam hiljada evra. Bogićević je poznat i po privatizaciji rudnika, ali su oni takođe devastirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari