Otvoren najveći vetropark na Balkanu - "Čibuk 1" kod Kovina 1Foto:Beta

Vetropark „Čibuk 1“, najveći na Balkanu, koji je koštao 300 miliona evra, otvoren je danas u Mramorku, kraj Kovina, a moći će da snabdeva strujom 113.000 domaćinstava.

Postavljeno je 57 turbina instalisane snage od 158 megavata, čija je izgradnja završena aprila ove godine, kada je počela proizvodnja struje.

Tu investiciju kompanije „Masdar“ iz Abu Dabija podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) – članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj kreditima u ukupnom iznosu od 215 miliona evra.

Računa se da se proizvodnjom struje generatorima na vetar u Vetroparku „Čibuk 1“ godišnje postiže smanjenje emisije ugljen-dioksida za 370.000 tona koliko bi nastalo ako bi se struja proizvodila u termoelektrani.

Kompanija „Masdar“ je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja, a „Čibuk 1“ je njen četvrti vetropark u Evropi.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vućić koji je rekao da novi vetropark ima veliki značaj za Srbiju i da je to u poslednjih 30 godina najveći izgrađeni energetski objekat.

On je zahvalio investitorima što pomažu napredak Srbije, i najavio da će im Vlada pomoći da imaju dobre uslove za poslovanje i da idu napred.

„Opredeljenje Srbije je da razvija obnovljive izvore eneregije“, rekao je Vučić i dodao da su dobrodošli svi investitori koji žele da proizvode ‘zelenu energiju’ „.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, takođe je prisustvovala otvaranju.

“Drago mi je da vidim da je projekat koji je započet u vreme kad sam bila ministarka energetike završen i da se povećava učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Srbiji. Ovaj vetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada. Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primer drugim investitorima da je Srbija dobro mesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije”, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari