Otvorena konferencija Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o inovacijama 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da organizacijom konferencije Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i u centralnoj i istočnoj Evropi na temu inovacija, veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije, jer je to put za stvaranje „bogatijeg, prosperitetnijeg i zadovolјnijeg društva za sve“.

„Najveći rezultat ove konferencije je Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama. Njom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalјa učesnica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Evrope“, poručila je Brnabić na otvaranju konferencije.

Brnabić je kazala i da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći „veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera“.

„Kineski programeri praktično nemaju premca. Vi Čet je danas najpouzdanija aplikacija koja može da se koristi na svim mobilnim ekosistemima. Upravo zato danas Vi Čet može da se koristi i za plaćanje, i za zvanje taksija i rezervisanje restorana“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija u „fantastičnoj sinergiji“ sa Vi Čet platformom u „ogromnoj meri“ doprinela ekonomskoj saradnji dve zemlje, a pre svega razvoju turizma kroz zajedničku promotivnu kampanju.

Brnabić je navela i da su inovacije, tehnologija i digitalizacija tema koja je posebno važna za Srbiju i stvari na koje Vlada gleda kao na „ogromnu šansu“ za promenu ekonomije kako bi nadoknadili „propušteno vreme i brzo sustigli bogatija društva“.

Na Beogradskom sajmu otvorena je dvodnevna konferencija Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

Kako je najavljeno, na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Paralelno sa ministarskom biće održana i privredna konferencija na kojoj će učestvovati više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Učesnici konferencije prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete 5G tehnologije, koja će biti aktivirana u prostoru hale Beogradskog sajma i da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari