Pad uvoza i izvoza u prvoj polovini 2020. iznosi 7,5 odsto 1Foto: Pixabay / Steve Buissinne

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-jul 2020. godine iznosila je 22 milijarde i 17 miliona evra, što predstavlja pad od 7,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U tom periodu, realizovan je izvoz u vrednosti od 9 milijardi i 310 miliona evra, što predstavlja pad od 8,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uvoz robe imao je vrednost od 12 milijardi i 706 miliona evra, što predstavlja pad od 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 3 milijarde i 396 miliona evra, što je smanjenje od 4,0 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 73,3 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,1 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,7 odsto ukupne razmene, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari