Palma: Šta je to bitkoin? 1Foto: (1.) Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (2.)Canva (3.)Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Šta je to bitkoin”, pitao je lider Jedisntvene Srbije Dragan Marković Palma minstra finansija usred rasprave o malom Šengenu i potvrđivanju dva finansijska ugovora, a predsednik parlamenta Ivica Dačić kroz šalu je upozorio svog koalicionog partnera da nije bio pažljiv i da je to bila tačka dnevnog reda prethodnog dana.

Marković je ipak podelio svoju dilemu: „Želim da vas pitam nešto, ja za sebe mogu da kažem da ne znam ili da znam. Šta je bitkoin, čije su to pare? Ode se u banku i na ličnu kartu se podigne novac, bez da on ima neke knjige, bez da se plaća porez”.

Mali je Markoviću najpre objasnio da postoje tradicionalni i alternatvini izvori finansiranja.

„Ako vam treba kredit, vi odete i uzmete kredit u banci, imate novac na računu. To je tradicionalni način. Onda imamo one koji su kreirali nešto novo, novu valutu, imovinu, novo sredstvo plaćanja. To su kriptovalute, a bitkoin je najpoznatiji”, rekao je Mali i dodao da se pojavila kritična masa koja je to prihvatila i krenula da pravi alternative tradicionalnim izvorima finansiranja.

Postoje, naveo je Mali, privatne i javne mreže, odnosno podela na one valute koje su pod kontrolom svih učesnika i onih koji su umreženu u jednu mrežu.

Palma: Šta je to bitkoin? 2

„Nije baš jednostavno objasniti, ali pripada onome na čije se ime i prezime vodi. Upravo zakon o digitalnoj imovini reguliše tu oblast na način na koji može da se trguje sa tim. Ne može da se koristi digitalna valuta ili imovina, a da niste registrovani i da se ne zna sa koliko kriptovaluta raspolažete”, rekao je ministar finasija, pa je onda pokušao da pojednostavi.

Imate sto nekih bitkoina, rekao je Mali, i hoćete da platite sa tim bitkoinom. Neko to prihvata kao način plaćanja, neko ne. Sa novim zakonom postoje instutucije, organizacije, preduzeća koja se bave trgovinom tih bitkoina, vi razmenite bitkoine kod njih, oni to prihvataju i vama daju novac”.

Dok je ministar finansija Siniša Mali objašnjavao predsedniku JS šta je bitkoin, predsedavajući parlamenta Dačić našalio se sa ministrom unutrašnjih poslova.

„Znam da je ovo dosta komplikovano, jer malopre sam pitao ministra Vulina kako će policija da zapleni nelegalno stečene bitkoine, ali to već sada ulazimo u metafizičke rasprave, a to sada nije na dnevnom redu”, rekao je Dačić.

Bitkoin je danas prvi put u istoriji prešao vrednost od 20.000 dolara, prenosi Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari