Peglana kobasica 365 dana u godini 1Foto: Z. Panić i privatna arhiva Dalibora Tošića

Pirotska peglana kobasica, gastronomski specijalitet jedinstven u svetu, koji mnogi zbog afrodizijačkih svojstava zovu i „pirotskom vijagrom“, pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima čini trijumvirat brendova Pirota.

Na minulom Šestom sajmu peglane kobasice u Pirotu svoje proizvode izložilo je 40 proizvođača, a jedan od njih je Dalibor Tošić, vlasnik kafane „Boem“, koji se porodično bavi proizvodnjom peglane kobasice pola veka. Za razliku od svojih kolega, Tošić se veoma ozbiljno priprema i za proizvodnju ovog delikatesa tokom cele godine, a ne samo zimi.

pirotska kobasica
Foto: Z.P.

– Proces razvoja ove proizvodnje ide u dobrom pravcu. Odlično je to što je početkom godine država, odnosno Uprava veterine Ministarstva poljoprivrede usvojila Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda, koji služe za snabdevanje potrošača. Dobili smo jedan pravni osnov i po tom pravilniku registrovali preradu mesa – Degustacioni centar boemska potkovica. To je prvi registrovani pogon za proizvodnju peglane kobasice 365 dana u godini, kaže za Danas Dalibor Tošić. Prema njegovim rečima, ulaganja su velika, ali i Gradska uprava Pirota je prepoznala potencijal ovog specijaliteta.

– Gradska uprava je zaista veoma mnogo učinila, pre svega, na organizovanju Sajma peglane kobasice i svake godine imamo sve veću posećenost. Nadamo se da će u narednom periodu i ostali proizvođači legalizovati svoje radionice, jer je to jedini način da se kontroliše proizvodnja i sačuva kvalitet peglane kobasice, dodaje Tošić. On planira da se poveže sa uzgajivačima sa Stare planine, koji bi za njegove potrebe čuvali stoku.

– Veoma bitno za kvalitet peglane kobasice jeste da stoka pase lekovitu cvetnu travu na Staroj planini. A to da se na ovoj planini kriju najbolji ukusi, mi smo dokazali pre mesec dana, na prolećnom ukus festu u hotelu Metropol Palace, kada je u konkurenciji 1.500 proizvoda iz zemlje i regiona peglana kobasica „Boemska potkovica“ dobila nagradu „Najbolji ukus Srbije“ u kategoriji suhomesnatih proizvoda. Upravo zbog toga smatram da su potrebni veoma ozbiljni programi države za razvoj stočarstva na Staroj planini. Mi kada imamo dobru sirovinu, lako ćemo napraviti i dobar proizvod, kaže Tošić.

Vasić: Pola miliona evra za agrar

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da su specijalitet koji se proizvodio u podrumima, radionicama i garažama, izneli na svetlo dana i stavili ga rame uz rame sa drugim brendovima koje Pirot ima kao što su kačkavalj i ćilim i omogućili ljudima koji se bave preradom mleka i mesa da zarađuju od prodaje svojih proizvoda.

– Sve to doprinosi razvoju lokalne ekonomije i turizma. Cilj je da se ovim poslom bavi što je moguće više ljudi. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i budžeta grada razvija se oblast poljoprivrede, a to je šansa za mala gazdinstva i nezaposlene. Svake godine grad Pirot u podsticaj razvoja poljoprivrede ulaže oko 500.000 evra, kaže Vasić.

Kobasica i od mesa poludivljih konja

„Planiramo da uskoro ponudimo tržištu i peglanu kobasicu od mesa poludivljih konja sa Stare planine. Konjsko meso je nedovoljno zastupljeno u ljudskoj ishrani iako spada u jedno od najboljih i najzdravijih. Veoma često doktori i nutricionisti preporučuju deci i trudnicama konjsko meso, dobro je za anemične osobe i puno je proteina. Napravili smo peglanu od 100 posto konjskog mesa, poslali na ocenu kvaliteta stručnjacima na Novosadskom sajmu i uskoro očekujemo rezultate stručnog žirija. I naši gosti će imati priliku u kafani Boem da probaju razne specijalitete od konjetine sa Stare planine. Promovisaćemo i konjarstvo na Staroj planini, jer samo tako mogu da se sačuvaju pašnjaci. Ujedno je to dobro i za razvoj turizma, jer je to jedino mesto u Srbiji gde možete videti poludivlje konje, kaže Dalibor Tošić.

Peglanje flašom

Peglana kobasica pravila se dosad uglavnom tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg, mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez aditiva, konzervansa, dodatnih masnoća i termičke obrade i dimljenja. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, kako bi se isterao sav vazduh i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Ovaj tekst je deo medijskog projekta „Razvoj pirotskih brendova“, kojeg sprovode „Dangraf“ i list Danas uz podršku Grada Pirota

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari