PKS: Iskoristiti potencijal Srbije za razvoj ribarstva 1Foto:PKS logo

U pregovorima Srbije sa Evropskom unijom poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo ima značaj zbog potencijala Srbije za razvoj slatkovodne akvakulture i zbog toga što nam je EU najznačajniji partner u izvozu i uvozu ribe, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je da se u početku nije smatralo da je ovo poglavlje od velikog značaja, ali se posle shvatilo da se od njega mogu imati koristi.

„Kada sam saznala da je ribnjak Ečka, jedan od prvih koji je nastao u istočnom delu Evrope, prestao da radi, shvatila sam koliki je potencijal izgubljen“, rekla je Miščević.

„Zato smo odlučili da vidimo šta možemo iskoristiti iz poglavlja koje nije mnogo obećavalo“, dodala je Miščević.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je ocenio da, iako Srbija nema izlaz na more, ima sve više projekata, koje je odobrila EU, a koji se odnose na preradu i na izvoz proizvoda ribarstava.

Zato je, prema njegovim rečima, bitno sve segmente kontrole i inspekcije usklađivati sa propisima EU kako bi doprineli lakšem i boljem poslovanju onih koji se time bave u Srbiji.

Zamenik predsednika pregovaračke grupe Mirko Novaković je, predstavljajući izveštaj „Akltuelno stanje u oblasti ribarstva u Srbiji i proces harmonizacije“ naglasio da čak 16 objekata za preradu ribe ima licencu EU za izvoz.

Prema njegovim rečima, važno je izneti i podatak da je najveće učešće Srbije na tržištu ribarstva upravo u EU i to sa 50 odsto uvoza i 40,6 odsto izvoza, što je mnogo više od ostatka sveta.

„Svi ti podaci ukazuju na potrebu da sam proces harmonizacije podrazumeva potpuno i obevezujuće unošenje propisa EU u naš nacionalni pravni sistem“, izjavio je Novaković.

On je naglasio da je u poglavlju 13 „Ribarstvo“ najvažnije uređenje tržišta, razvoj sektora akvakulture, pravilno prikupljanje podataka i kontrola nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova.

„Ove četiri stavke su najbitnije za izradu akcionog plana i na njima će biti glavni fokus“,zaključio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari