PKS: Oko 20 milijardi evra biće uloženo u tretman otpadnih voda u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

U Srbiji će u naredne dve decenije investicije u tretman otpadnih voda biti od oko 20 milijardi evra, rečano je danas na Poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je rekao da su upravljanje i tretman otpadnih i pijaćih voda možda i najveći problemi koji Srbija ima u oblasti životne sredine.

Prema njegovim rečima, tretman otpadnih voda samo gradskim i opštinskim kolektorima za prečišćavanje više nije dovoljan, već je potrebno da kompanije prethodno tretiraju industrijske otpadne vode, a neophodan još jedan tretman u opštinskim i gradskim kolektorima.

Vesović je naglasio da je automatizacija tog procesa na visokom nivou, ali da zahteva primenu novih znanja i tehnologija.

„Neophodno da same kompanije shvate šta je to u njihovim otpadnim vodama opasno i na koji način to može da se tretira,“ rekao je Vasović na skupu koji je organizovala PKS i Ambasada Izraela.

On je najavio je da će PKS otvoriti kancelariju u Izraelu „koja će pomoći srpskim i izraelskim privrednicima da brže i lakše sarađuju“.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je poslednja analiza pokazala da se u Srbiji tretira 14,4 odsto otpadnih voda, što je nedovoljno i daleko od onoga do čemu Srbija teži.

Ambasador Izraela Jahel Vilan je rekao da snablevanje Izraela čistom vodom nije samo ekološko pitanje, jer doprinosi miru i stabilnosti na Bliskom Istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari