Planovi Forma ideale još uvek pod velom tajni 1

Kad je pre godinu dana, preciznije 10. avgusta 2017, jedan od najvećih svetskih proizvođača nameštaja, švedska Ikea u Beogradu otvorila prvu robnu kuću u Srbiji i najavila otvaranje još dve – u Novom Beogradu i Nišu…

… u domaćoj javnosti formirano je mišljenje da je to početak kraja domaće proizvodnje nameštaja i da će prva na udaru biti kompanija Forma ideale sa sedištem u Kragujevcu. Jedan od retkih koji su verovali da dolazak Ikee, ne samo da neće ugroziti domaće proizvođače, već će naprotiv, da doprinese njenom dalje razvoju, bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je te procene izrekao na prošlogodišnjem otvaranju robne kuće Bubanj Ikea. I nije pogrešio. Dolazak Ikee nije ugrozio opstanak domaćih proizvođača nameštaja, niti je negativno uticao na razvojne planove kompanije Forma ideale koja je, početkom ovog meseca, izlicitarala kupovinu kragujevačke fabrike Metal sistemu u stečaju, a sredinom avgusta postala i njen novi vlasnik, pošto je na račun te firme uplatila oko 4,7 miliona evra.

Sudeći prema izjavama onih koji su direktno uključeni u aktuelna zbivanja u Metal sistemima, objavljenim u Glasu Šumadije oni su „šokirani“, u pozitivnom smislu, načinom na koji je Forma ideale kupila Metal sisteme. „Među zainteresovanima za Metal sisteme bilo je svakakvih firmi i pojedinaca, i većina njih je, pre licitacije, dolazila da vidi fabriku, njene proizvodne pogone i opremu. Predstavnici Forma ideale nisu došli nijednom. Fabriku su kupili na prvoj licitaciji, ne čekajući da joj padne cene, što je slučaj bez presedana“, kažu naši sagovornici iz Metal sistema, uz napomenu da na osnovu dosadašnjeg ponašanja ljudi iz Forme ideale, mogu da pretpostave da ta kompanija „ima velike i ozbiljne planove“. Kakve, ne znaju. Ovakvim ishodom zatečeni su i u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu. Zbunjuje ih pre svega činjenica da je uprkos tome da je bila jedina zainteresovana za kupovinu Metal sistema, Forma ideale kupovinu te fabrike izlicitirala na prvoj licitaciji, ne čekajući drugi ili, eventualno, poslednji prodajni krug, u kojem bi cena Metal sistema bila za 40 odsto niža od početnih 4,7 miliona evra.

Analitičar Vlada Vučković, koji je u kragujevačkoj gradskoj upravi bio zadužen za privredu i privatizaciju, smatra da je Forma ideale, kupovinom Metal sistema tu fabriku spasila od stečaja. Prodaja Metal sistema, prema njegovim rečima, nagoveštava pomak u daljem razvoju metalskog kompleksa u Kragujevcu i Srbiji, koji je osnova razvoja i u mnogo razvijenijim privredama. Ni u Privremenom sindikatu Metal sistema, koji i dalje funkcioniše, pošto stečajna masa te fabrike još nije prodata, ne znaju šta Forma ideale planira da radi u tom preduzeću. Ističu, međutim, da se boje da će nekoliko stotina bivših radnika Metal sistema, najmanje njih 300 koji na ime neisplaćenih zarada potražuju više od 400.000 evra, da ostanu kratkih rukava. „Forma ideale je fabriku u stečaju kupila kao pravno lice, sa svim njenim pravima na zemljište, proizvodne pogone, opremu i drugo, ali bez obaveza koje su Metal sistemi imali prema državi, bankama, dobavljačima i drugim poveriocima, među kojima su i nekadašnji radnici. Dugovi Metal sistema prema svim poveriocima, sa kamatama, dostigli su 25 miliona evra, a naplativost tih potraživanja, imajući u vidu cenu po kojoj je fabrika prodata, je negde oko 20 odsto. Pošto potraživanja najpre naplaćuju najveći poverioci, odnosno država i banke, to je već gotovo izvesno da za radnike neće ostati ništa“, izjavio je za Glas Šumadije Miloš Tanasković, predsednik Privremenog sindikata u Metal sistemima.

Podsećanja radi, Metal sistemi su formirani početkom 2000-ih, nakon čega se firma širila privatizacijom Zastava procesne opreme i fabrika Industrije „Filip Kljajić“ za proizvodnju krupnih lanaca, te mašina i alata… Krajem 2010. i početkom 2011. vlasnik Metal sistema Dragoljub Radulović je vlasništvo nad fabrikom, zbog dugova od 13,2 miliona evra prema republičkom Fondu z razvoj, kao i Čačanskoj i OTP banci, poklonio državi. Nedugo potom, Radulović je uhapšen, zbog sumnje da je utajio porez i zloupotrebio položaj. Bankarskim i kreditima iz Fonda za razvoj u krugu nekadašnje Industrije „Filip Kljajić“ izgrađeni su novi pogoni i remontovana oprema za proizvodnju galovih lanaca. Savremeni i dobro opremljeni proizvodni pogoni Metal sistema prostiru se na više od 35.000 kvadratnih metara, odnosno na više od 3,5 hektara u bivšoj Industriji „Filip Kljajić“ i fabričkom krugu Zastave. Obe lokacije deo su šireg kragujevačkog gradskog jezgra, što kod dela javnosti budi sumnju da bi objekti Metal sistema u dogledno vreme mogli da se pretvore u prodajne i izložbene salone i skladišta.

S druge strane, vlasnici i menadžment Forme ideale još se ne oglašavaju niti saopštavaju kakvi su im budući planovi sa Metal sistemima. Osim toga, velika je nepoznanica šta će biti sa oko 250 zaposlenih u kragujevačkoj fabrici nemačko-austrijskog koncerna Vaker Nojsen, koji u zakupljenom pogonu Metal sistema proizvodi delove za građevinske mašine. Vlasnici Forma ideale, očigledno, ne odustaju od prakse da ignorišu zahteve javnosti da budu informisani, zaboravljajući pritom da javnost uvek pronađe načina da dozna ono što je zanima. Baš kao što je doznala i za kupovinu Metal sistema koja je takođe držana u „tajnosti“.

Dva scenarija za Metal sisteme

– Imovina Metal sistema je, mereno čak i tzv. tajkunskim standardima, velika. Proizvodno poslovni prostor i instalisana oprema omogućavaju da u pogonima te fabrike radi više hiljada ljudi, da ne govorimo o sačuvanoj tehnologiji za proizvodnju tehničkih lanaca i procesne opreme. Kragujevčani će svoj stav prema ovoj poslovnoj transakciji formirati na osnovu budućih poslovnih poteza Forma ideale usmerenih ka Metal sistemima. Za sada im ostaje da veruju da neće, preprodajom pogona i opreme, da reprivatizuju kupljenu fabriku, nastavljajući tako proces deindustrijalizacije, već da će u njoj da organizuju savremenu i održivu proizvodnju – komentariše za Biznis Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu.

Dobre namere kupca

– Ne verujem da će vlasnici Forma ideale, eventualno sumnjivim poslovima u kupljenoj fabrici, želeti da naruše svoj renome stečen ne samo u domaćoj, nego i u međunarodnoj javnosti. Ne želim da verujem da je ta kompanija u posao sa Metal sistemima ušla zarad imovine te fabrike, čiji se fabrički krug i pogoni nalaze na atraktivnim lokacijama. Uveren sam da je Forma ideale u ovaj aranžman ušla u nameri da samostalno, ili sa nekim potencijalnim partnerima, nastavi proizvodnju u metalskom kompleksu. Tim pre što ne vidim da je u pogonima Metal sistema, koje dobro poznajem, moguća neka druga vrsta proizvodnja – ističe analitičar Vlada Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari