Plata dostigla "Vučićevih 460 evra", ali još daleko od "Vučićevih 500 evra" 1Foto: Stanislav Milojković

Prosečna plata u januaru bila je 54,521 dinar, odnosno 462 evra, zvanično je saopšteno pre dva dana, ali je to javnosti pre četiri dana prvi saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„To je 40 odsto više nego što sam zatekao 2014. godine, kada sam postao premijer“, rekao je Vučić pre četiri dana objavljujući ekskluzivno ovaj podatak. O 460 evra Vučić je pričao i pred Novu godinu kada je priznao da se malo zaneo sa pričom o 500 evra do kraja godine.

– U martu očekujemo, zbog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca rast od 8,6 odsto, to jest da će plate biti oko 460 ili 465 evra, što je uvećanje više od 35 ili 36 odsto. Da li je dovoljno, naravno da nije. Nadao sam se da će biti biti 500 evra – govorio je Vučić u decembru.

Prosečna plata je tako poslednja dva meseca 2018. i prvog 2019. rasla za nekih 15 evra. U novembru je bila nešto ispod 430 evra, mesec dana kasnije 445 evra, da bi u januaru dostigla 460 evra. O tome, međutim, nije pričao samo Vučić, već i ministar finansija Siniša Mali koji je tokom novogodišnjih praznika najavio povećanje plata u javnom sektoru između sedam i 12 odsto i povećanje minimalca na 27.000 dinara.

„Prosečna plata u Srbiji je sada 420 evra, a zahvaljujući povećanju zarada, u javnom sektoru već u januaru biće 460 evra“, rekao je tada Mali.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže za Danas da ovo povećanje plata možda deluje kao veliko u procentima, ali da suštinski to nije i da su plate i dalje niske.

– To vam je kao kada imate dete od jedne godine koje za godinu ostari duplo i čoveka od 99 godina koji za jednu godinu ostari jedan odsto – kaže Kovačević. To što su plate niske delom je, kako kaže, i posledica veštačkog povećanja broja zaposlenih.

Kovačević kaže da je jako teško u ovom trenutku predvideti da li će i kako rasti plate i penzije ove godine.

– U januaru i decembru je bilo obećanja o rastu BDP-a od četiri odsto, ali je veliko pitanje da li će ga biti. Zavisi od mnogo toga, kako će biti u poljoprivredi, jer klima nije bila povoljna, od toga zavisi i prehrambena industrija. Rano je i trebalo bi biti hrabar pa reći da će rast biti 4 ili 4,5 odsto. Ako bi bilo tako, onda bismo imali uslove za povećanje plata i penzija – napominje Mlađen Kovačević.

Potpredsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković napominje za Danas da plate treba da slede rast BDP-a.

– Ako je rast BDP nekih četiri odsto onda i rast plata treba da je na tom nivou, plus još nekih 1,5 odsto na konto rasta inflacije, znači da plate ne bi mogle da budu povećane više od 5,5 odsto – ističe Atanacković.

Povećanje plata od 10 odsto za korisnike budžeta je, kako kaže, preko onoga što smo stvorili. Takvo povećanje za Atanackovića ne ostavlja prostor za povećanje plata u privredi.

– Voleo bih da mogu mojim radnicima da povećam plate za 10 odsto, ali to nije realno. Moguće je za nekih 5,5 odsto, preko toga nema. I šta se dešava kada država svojim uposlenicima poveća plate za 10 odsto, nemoguće je da onda i privreda poveća za toliko – napominje naš sagovornik.

Atanacković kaže da je ranije bilo pokušaja povećanja plata, ali da to nije bilo održivo te da su bili u situaciji da smanjuju plate što je gore nego da se ne povećaju uopšte.

Dobar način da se pokrene privreda i popravi standard, kako kaže, jeste povećanje investicija.

– Neprestano imamo problem sa nedostatkom investicija, novac od rasta BDP-a treba ne da se troši, već da se ulaže u investicije koje su kod nas nekih 16 do 17 odsto, u Evropi je taj prosek oko 25 odsto. Ako nema investicija, ne možemo da računamo na budućnost – ističe Nebojša Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari