Početkom novembra svim penzionerima po 5.000 dinara 1Foto: Stefana Savić

Početkom novembra 1.740.000 penzionera u Srbiji dobiće jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara. To je omogućeno rebalansom ovogodišnjeg Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, nakon višednevne rasprave.

Za isplatu te novčane pomoći obezbeđeno je 8,7 milijardi dinara.

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o poštanskim uslugama kojim se obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, a detaljno je uređena i obaveza poštanskog operatora u slučaju da je odgovoran za nastalu štetu. Novina je i da će operator imati pravo i obavezu da pri prijemu pošiljke utvrde identitet pošiljaoca uvidom u ličnu ispravu sa fotografijom, kao što je lična karta, pasoš ili druga dokumenta, što do sada nije bilo moguće. Operatoru je dato pravo da u prisustvu onoga ko šalje paket otvori pošiljku ili paket ukoliko postoji sumnja da se u pošiljci nalazi zabranjena sadržina.

Zakonom se skraćuje rok u kome je operater dužan da u unutrašnjem saobraćaju odgovori na reklamaciju korisnika usluge sa 30 na osam dana, a tom odredbom se vrši usklađivanje sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača. Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj, rok za odgovor na reklamaciju ostaje isti, 60 dana jer to zahtevaju akta Svetskog poštanskog saveza.

Ppropisana je i obaveza da pošta, kao trenutni i jedini pružalac univerzalne poštanske usluge na celoj teritoriji Srbije, prilagodi pristup, odnosno ulaz u objekte poštanske mreže, kao i poštanske terminale potrebama osoba sa invaliditetom. Data je mogućnost da i drugi poštanski operatori mogu obavljati univerzalnu poštansku uslugu na čitavoj teritoriji ili delu teritorije, ali pod uslovom da poseduju poštansku mrežu.

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su i izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednost kojim je utvrđeno uspostavljanje evidencije Informaciono-komunikacionog sistema od posebnog značaja. Na taj način nadležni organ i Nacionalni CERT imaće mogućnost intenzivnije saradnje sa svim operaterima IKT sistema od posebnog značaja, a naročito u slučaju kada se dešava incident, ali i u smislu pružanja podrške, preporuke i saveta za zaštitu IKT sistema od posebnog značaja. Zakonom su definisane i odredbe kojima se predvidjaju mere za bezbednost i zaštitu na internetu, kao i generalno, prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda kojim je promenjen pojam proizvoda, a koji se do sada odnosio na finalne proizvode, a sada obuhvata sve proizvode, uključujući i one koji nisu finalni, a bez kojih se određeni finalni proizvodi ne mogu koristiti, kao što su baterije.

Propisuje se da će informacije koje su dostupne nadležnim organima u vezi rizika, koje proizvodi predstavljaju po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika, biti dostupnije javnosti u skladu sa uslovima transparentnosti bez obzira na ograničenja koja nameću aktivnosti i praćenja i istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari