Pokret za preokret: Vlast kriva za eutanaziju srpske poljoprivrede 1Foto: Pixabay/Wobogre

Stanje u poljoprivredi Srbije je gore neko ikada, a subvencije su opet smanjene, upozorio je danas agrarni publicista Branislav Gulan.

On je u Novom Sadu, na tribini Pokreta za preokret u Vojvodini, rekao da je u toku eutanazija srpske poljoprivrede o kojoj na papiru brine više od 30 državnih institucija.

„Ovih dana subvencije za poljoprovrdnike su opet smanjene i sada iznose samo 4.000 dinara, odnosno 35 evra, dok su na primer u Hrvatskoj oko 500 evra, pa sve do 1.000 evra u razvijenim evropskim državama. Vrlo je jasno da sa takvim ulaganjem ne možemo biti konkurenti na tržištu“, istakao je Gulan.

Dodao je da nema ozbiljnog obnavljanja mehanizacije, od ukupno obradivih površina navodnjava se samo tri odsto, a u svetu 17 odsto.

„Poslednja strategija razvoja poljoprivrede je doneta 2014. po kojoj je bilo predviđeno da godišnji rast bude 9,25 odsto, a na toj stategiji je radilo čak 200 eksperata. Već prve godine sprovođenja umesto rasta od 9,25 imali smo pad od osam odsto u poljoprivrednoj proizvodnji. Na tu strategiju je potrošeno nekoliko miliona evra i ostala je samo spisak lepih želja na papiru“, rekao je Gulan.

Naročito zabrinjava, kako je rekao, da od 4.709 seoskih naselja, 1.200 je u stanju nestajanja, 50 je praznih naselja a u 85 ima manje od 10 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari