Porodiljama još nije isplaćena naknada za novembar 1Foto: Stefana Savić

Naknadu za novembar porodilje u Srbiji trebalo je da prime do 25. decembra, ali ni trećeg januara većini onih koje su se porodile pre 1. jula prošle godine uplata nije legla na račun.

Uprkos obećanjima iz Ministarstva rada da će novac biti isplaćen do 31. decembra to se nije desilo, a iz ovog Ministarstva juče nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega je to tako.

Žene koje su se porodile posle 1. jula 2018. i kojima se obračunava naknada na osnovu novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom svoje plate su dobile, ali bez novembarske naknade pred novogodišnje praznike ostao je veliki broj žena kojima se plata izračunava na osnovu starog zakona. Prema tom zakonu, porodiljama naknade isplaćuje poslodavac, nakon što država firmi uplati novac. Prema novom Zakonu, novac Ministarstvo direktno uplaćuje na račun porodilja. Ministar rada Zoran Đorđević je gostujući na RTS-u dva dana pred Novu godinu rekao kako „ima onih kojima, po starom zakonu, poslodavci uplaćuju naknadu“ i „da ako naknada kasni, Ministarstvo preporučuje da se razgovara s poslodavcima i da, ako majke ne budu zadovoljne odgovorom, mogu da se obrate inspekciji rada“.

Međutim, jedna od porodilja sa kojom smo razgovarali i koja je samostalna preduzetnica kaže da joj do juče ujutru ništa nije leglo na račun. NJoj novac na račun direktno uplaćuje Ministarstvo, što, kako kaže, znači da zastoj u isplati nije samo do poslodavca kako je tvrdio ministar pre nekoliko dana.

Urednica portala Bebac.com Jasmina Mihnjak kaže za Danas da Ministarstvo rada definitivno nije isplatilo novembarske naknade svim porodiljama.

– Činjenica je da Ministarstvo nije isplatilo naknade svim porodiljama koje primaju plate po starom zakonu. Po tom zakonu poslodavci mogu da isplate naknade porodiljama i onda čekaju državu da im taj novac refundira ili da čekaju da država uplati da pa tek onda isplaćuju porodiljama. Neki su i bez uplate iz Ministarstva isplatili porodilje, ali neki nisu – ističe Mihnjak.

Zato je, kako kaže, došlo do zabune među majkama jer su neke žene dobile novac, a druge nisu. Ono što je činjenica, kako kaže Mihnjak, jeste da Ministarstvo definitivno nije svima isplatilo naknade.

– Naknade pre svega nisu isplaćene ženama koje rade u državnim firmama. Moguće je možda da je uplata bila krajem poslednjeg radnog dana u godini pa da zato nije prošla, ali Ministarstvo nije objasnilo o čemu se radi – napominje Mihnjak.

Da to što novac nije isplaćen nije samo do poslodavca tvrdi i Mihnjak jer su se njima, kako kaže, javljale preduzetnice koje direktno novac dobijaju od Ministarstva rada.

– Imali smo poslednjih dana primere da je nekima novac legao u petak, onda naknade su na primer isplaćene u nekim manjim mestima, u nekim drugim nisu. Porodiljska naknada bi trebalo, i tako je ranije bilo, da leže na račun do 25. u mesecu – ističe Jasmina Mihnjak i napominje da je država kriva što je dozvolila da se ovo desi.

Mihnjak kaže da je ovo jedan od problema i da ih ima još dosta. Isplate za trudničko bolovanje, napominje, dugo već kasne po tri ili četiri meseca, a i dalje stoji apel vlastima za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, zbog kog su mame nekoliko puta ove jeseni protestovale i ispred Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari