Poslednje upozorenje pred sankcije? 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Tokom nedavnog sastanka u Briselu nadležnih u Evropskoj komisiji sa Anom Brnabić, premijerkom Srbije i predstavnicima kompanije Hestil Srbija, koja u svom sastavu ima smederevsku železaru…

… domaćini su naglasili da imaju saznanja da kineski vlasnik železare i dalje insistira na skrivenoj državnoj pomoći kako bi unapredio svoje poslovanje. Nadležni u Evropskoj komisiji takvo ponašanje Hestil Srbija su okarakterisali kao „neodgovorno i nemarno“ i istakli da je reč o nelojalnoj konkurenciji, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima u Briselu.

Naime, u Evropskoj uniji je zakonski zabranjeno da država na bilo koji način pomaže kompanije koje se bave proizvodnjom čelika jer se to smatra kršenjem pravila slobodnog tržišta i nelojalnom konkurencijom. Poštovanje tih pravila Evropska unija očekuje od svih kompanija i zemalja koje plasiraju svoje proizvode na njeno tržište pa tako i od Hestila. U slučaju da EU utvrdi da neka kompanija krši ta pravila može da uvede sankcije kao njoj tako i zemlji iz koje dolazi.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, koji ima podružnicu u Železari Smederevo a i sam je jedno vreme radio u toj fabrici, kaže za Danas da je se osnovano može pretpostaviti da neki vid pomoći države Hestilu Srbija postoji.

– Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tvrdio da je menadžment Petera Kamaraša koga je nasledio Hestil pravio gubitke. Odmah nakon dolaska Kineza, iako se ništa nije promenilo globalno na tržištu čelika, niti su novi vlasnici bilo šta menjali kada je reč o tehnologiji i procesu proizvodnje, dolazimo u situaciju da Hestil ostvaruje dobit. Postavlja se pitanje kako je to moguće. Državna pomoć može da se manifestuje i kroz tolerisanje da se ne plaćaju neki računi, primera radi za struju i gas. Zanimljivo je da i dalje postoji izdvojeni deo koji Kinezi nisu kupili a zove se Železara Srbije i preko koje se i dalje odvijaju i neke finansijske transakcije. Kupoprodajni ugovor sa Kinezima vezan za Železaru Smederevo nikada nije transparentno prikazan javnosti i postoji mogućnost da su dogovoreni neki vidovi državne pomoći Hestilu – ističe Veselinović.

Naš sagovornik naglašava da kritika na račun Hestila izrečena u Briselu predstavlja poslednje upozorenje pred uvođenje sankcija koje bi bile veoma rešenje po Srbiju.

– Evropska unija je do sad u više navrata upozoravala Srbiju i Hestil da ne krše zakonska rešenja koja je Brisel propisao i da se ne sprovodi nelojalna konkurencija. Hestil ne plasira naročito velike količine čelika na tržište EU pa to ne predstavlja ni veliku štetu, ali je očito da Brisel ne želi da bilo ko ignoriše njegova upozorenja. Bojim se da će i pored svega naša država nastaviti da podržava Hestil, jer je veliko pitanje na šta su se naši zvaničnici obavezali potpisivanjem ugovora sa Kinezima i mislim da će konačan epilog da budu sankcije Hestilu – kaže Veselinović.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Danas da je veoma teško utvrditi da li država pomaže Hestil jer javnost nije dovoljno upoznata sa kupoprodajnim ugovorom.

– Postoje određene sumnje da država praktikuje takvu vrstu pomoći što Evropska unija ne dozvoljava i to je loše jer se možemo naći pod sankcijama Brisela. Kinezi su inače veoma dobro prošli time što su veoma jeftino kupili smederevsku železaru, što im daje mogućnost da ostvaruju profit, i ako je tačno da od države traće da dobijaju razne vrste pomoći to ne bi trebalo da rade jer se Hestil može suočiti sa sankcijama – objašnjava Kovačević.

Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže za Danas da se postavlja pitanja na osnovu kojih dokaza Evropska unija tvrdi da Hestil dobija državnu pomoć.

– Postoji dilema da li je poslovni uspeh Hestila plod jeftine radne snage u Srbiji ili pak dobija određenu pomoć od države pa mu je profit zagarantovan. Isto tako postoji dilema da li su optužbe EU plod politike koju sprovodi prema Kini ili pak u njima ima istine. U suštini ako Brisel nešto prigovara Srbiji, Beograd bi trebalo da dostavi nadležnima u EU ugovor o kupoprodaji Železare Smederevo i time dokaže da tu nema ničeg spornog pa tako ni navodne državne pomoći kineskoj kompaniji – navodi Bušatlija.

Povodom informacija do kojih smo došli kontaktirali smo i kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, Hestil Srbija i kancelariju Evropske komisije u Beogradu ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari