Poverenica: Ravnaja mora da dostavi konkretne mere 1Foto: FoNet / Medija centar

Pune tri sedmice od kada je istekao jednomesečni rok koji je poslovodstvo fabrike kamenih agregata Ravnaja u Malom Zvorniku…

… dobilo od poverenice za zaštitu ravnopravnosti da ispravi svoj odnos prema zaposlenoj Danki Simić i spreči diskriminaciju kojoj je izložena radeći na mestu čistačice i u kamenolomu – to se još nije desilo. Poverenica je sredinom marta iznela mišljenje da je Ravnaja u slučaju Danke Simić prekršila Zakon o zabrani diskriminacije i ostavila rok od mesec dana rukovodstvu fabrike da otkloni diskriminaciju i donose kodeks kako se to više ne bi dešavalo.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za Danas da je kompanija Ravnaja obavestila instituciju da će postupiti po preporuci i otkloniti diskriminaciju u slučaju Danke Simić.

– Međutim, naša institucija je zatražila da nadležni u kompaniji navedu konkretne mere koje će preduzeti kako bi pružili dokaze da će dalja diskriminacija Danke Simić biti sprečena. Smatramo da je izuzetno važna zaštita žrtve diskriminacije od dodatne viktimizacije zbog toga što su se obratili našoj instituciji – ističe Janković.

Simićeva, koja je sa mesta laboranta prebačena na mesto čistačice, a potom zimus i u kamenolom da ručno izbacuje kamenje i danas radi u krugu fabrike na teškim poslovima.

O diskriminaciji Danke Simić Danas je mesecima pisao, jer je njeno „napredovanje“ u firmi u kojoj je od 1983. najpre radila kao laborantkinja, do fizičkog radnika u kamenolomu krenulo od trenutka kada je njen suprug Milenko Simić u ovoj fabrici izabran za predsednika sindikata.

Poverenica je kompaniji Ravnaja preporučila da preduzme sve potrebne mere kako bi otklonili posledice diskriminatornog postupanja prema Danki Simić, ali i da donese Kodeks ravnopravnosti kako bi sprečila diskriminaciju i unapredila ravnopravnost u fabrici. Ravnaji i njenom direktoru Aleksandru Savanoviću preporučeno je tada i da ne krše antidiskriminacione propise. Ravnaja je imala 30 dana da postupi u skladu sa mišljenjem poverenika, kako je taj rok istekao i ukoliko iz fabrike ne stigne odgovor koje će to konkretne mere biti preduzete, poverenik ima pravo da napiše opomenu na koju poslovodstvo kompanije neće moći da se žali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari