Pred posetiocima poljoprivrednog sajma ponuda 27 italijanskih kompanija 1Foto: Pixabay/ID 1913330

Sedmo uzastopno učešće Italije na najznačajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, i drugo u svojstvu zemlje partnera, obeležiće dva rekorda.

Jedan je učešće 27 italijanskih kompanija, a drugi se odnosi na naš izložbeni prostor koji će biti smešten na površini od 440 metara kvadratnih. Ponuda izlagača je veoma raznovrsna, osim proizvođača i prodavaca poljoprivredne opreme i mehanizacije predstaviće se i proizvođači sadnog materijala, sredstava za zaštitu i ishranu biljaka, ali i predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom opreme za stočarstvo, kao i hrane i suplemenata za životinje. Sa nama će biti i predstavnici sajma u Veroni, kao i agencije za promociju regije Veneto -izjavila je juče, na konfereniciji za novinere upriličene povodom učešća Italje kao zemlje partnera na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Marina Skonjamiljo, direktor beogradske kancelarije Italijanske agnecije za spoljnu trgovinu (ITA).

Ona je ukazala i na podatak da je izvoz Srbije u Italiju porastao za 27,9 odsto, dok je uvoz iz Italije uvećan za 3,2 odsto „što je siguran pokazatelj da spoljnotrgovinska razmena beleži trend rasta“.

Uz opasku da je Italija drugi po obimu razmne spoljnotrgovinski partner Srbije, ambasador te države u Beogradu Karlo Lo Kašo, istakao je da više od 600 italijanskih preduzeća, koliko ih je na srpskom tržištu, upošljava izme|u 25.000 i 30.000 radnika. „Ilustrativan je i podatak da plasmanom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na inostrano tržište Italija ostvaruje devizni priliv od oko 40 milijardi evra godišnje što čini devet odsto ukupnog izvoza“, naglasio je ambasador Italije.

– Ako se po jutru dan poznaje ovo će biti najuspešnija sajamska manifestacija do sada. U prilog tome svedoči učešće više od 1.500 izlagača, među kojima su i proizvođači mašina iz Rusije koji će se prvi put predstaviti na novosadskom sajmu. Pomenuću i to da iz Indije stižu 23 izlagača. Biće izloženo i i više od 1.600 grla stoke i priređeno 17 kolektivnih izložbi. Zemlja partner je Italija, a zemlja prijatelj Tunis, kao prva država sa severa Afrike koja će predstaviti svoju ponudu u oblasti agrara – poručio je Sloboda Cvetković, direktor Novosadskog sajma i dodao da posetioci mogu da računju na sajamski popust od 10 odsto za nabavku mehanizacije.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 11. do 17. maja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari