Pred regionom zadatak snižavanja cena rominga 1Foto: RCC

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović predstavio je danas glavne rezultate primene višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i istakao da je ostvaren značajan napredak u sva četiri segmenta – trgovini, investicijama, mobilnosti i digitalnoj integraciji.

Svilanović je rezultate predstavio na ministarskom panelu u Beču, na kome su se okupili ministari ekonomije u sklopu predstojećeg Samita zapadnog Balkana u Londonu, navodi se u saopštenju Saveta za regionalne saradnju.

„Podržana je Regionalna agenda reformi u oblasti investicija (RIRA), postignut je dogovor o početku pregovora o Sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za odabrane profesije, predstavljena je Digitalna agenda za zapadni Balkan i uspostavljen je regionalni politički dijalog na visokom nivou o digitalnoj transformaciji regiona“, rekao je Svilanović.

Svilanović je zaključio da je region ostvario značajan napredak, ali je pred njim još mnogo zadataka, poput snižavanja cena rominga, kojima će biti obuhvaćeni svi korisnici u šest ekonomija zapadnog Balkana, i napredak u primeni Digitalne agende.

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da je regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu suštinski aspekat regionalne saradnje i ključni doprinos stabilnosti regiona.

Regionalni ekonomski prostor ima potencijal da bude prekretnica za region, jer predstavlja praktičnu pripremu za učešće regiona u jedinstvenom tržištu Evropske unije. Komisija će i u budućnosti nastaviti da pomno prati njegovu primenu, rekao je Han.

Sastanak je održan na početku austrijskog predsedavanja EU, čiji će prioritet biti kredibilna perspektiva proširenja za zapadni Balkan, a održava se uoči Samita zapadnog Balkana 10. jula u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari