Predlog izmene zakona protiv otpuštanja radnika sa malignim tumorima i dalje “na početku” 1

Violeta Petrović (43), samohrana majka iz Niša obolela od karcinoma dojke, koju je niška Jura otpustila prošle godine, nakon što joj je bolest dijagnostifikovana i ona krenula na hemoterapiju, od 30.aprila ove godine je u invalidskoj penziji.

Uspela je da isposluje minimalnu penziju zahvaljujući humanosti jednog prvatnog biznismena, a ne brizi države, koja, između ostalog, duže od godinu dana „drži u fijoci“ predlog izmene Zakona o radu koja bi onemogućila otpuštanje radnika sa malignim tumorima dok su na lečenju i rehabilitaciji.

Petrovićka je prvi put ostala bez posla u Juri u decembru 2016. godine, kada joj nije produžen ugovor ugovor o radu nakon što je otišla na bolovanje zbog karcinoma i započete terapije, o čemu je obavestila kompaniju i podnela doznake. Posle burne reakcije dela medija i javnosti ponuđen joj je novi polugodišnji ugovor, koji je istekao 17. maja prošle godine, nakon čega joj nije ponuđen novi, iako joj je, kako naglašava, nedostajalo samo četiri i po meseca do radnog staža od pet godina, neophodnog za minimalnu invalidsku penziju. Da su joj tada produžili ugovor, morali bi da je zaposle “za stalno”, jer je u firmi navršila dve godine rada na određeno vreme.

– Kako su mediji, opet, pisali o mom slučaju javio mi se Dušan iz Beograda. Ponudio mi je da me zaposli u svojoj firmi dok ne steknem taj uslov za invalidsku penziju. Tog humanog čoveka nikada nisam videla uživo, ali mi je mnogo pomogao, i zahvalna sam mu do neba- kaže bivša radnica Jure.

Ona kaže da “ne krivi” ni ovu kompaniju što nije htela da joj produži ugovor, jer joj je to omogućio aktuelni Zakon o radu. Krivi državu koja ga je donela, kaže. Dodaje da ta se ista država još uvek nije izjasnila ni o predlog izmene Zakona radu u korist radnika sa malignim tumorima, koji je sredinom prošle godine podneo Dušan Milisavljević, republički poslanik (DS) i lekar iz Niša, motivisan njenim i sličnim slučajevima.

– Predao sam tada predlog, ušao je u proceduru i očekujem da se nađe na dnevnom redu neke od narednih sednica Skupštine Srbije. Razgovarao sam nedavno i sa ministrom rada Zoranom Đorđevićem, koji mi je kazao da je predlog stigao do njega, i da će „gledati kako da se to zakonski reši“. Izvesno je da je reč o jednoj ozbiljnoj društvenoj i pravnoj anomaliji koju treba ispraviti, i meni je sasvim svejedno ko će to da inicira, Ministarstvo ili ja- kaže za Danas Dušan Milisavljević.

Prema njegovom predlogu, radnici oboleli od malignih tumora bi za vreme bolovanja usled lečenja i rehabilitacije trebalo da dobijaju platu kao da rade, odnosno iznos plate od 100 odsto. NJima su, kaže on, neophodni lekovi, koji nisu jeftini, kao i visokoproteinska i mineralna ishrana. Zabrana otkaza i puna plata pružile bi podršku zaposlenima da ne dolaze u tepke situacije u kojoj se našla Petrovićka, koja nažalost nije jedina, kaže on.

Nakon što su mediji izvestili o Petrovićkinom prvom otkazu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na konferenciji za novinare pročitao pismo u kojem je kompanija Jura navela da joj produžavaju ugovor jer “nisu bili svesni okolnosti i situacije u kojoj se ona nalazi”. Petrovićka je tada kazala da je sve dok se nije razbolela radila „kao rob“- u tri smene, pa i vikendima, ne bi li zadržala posao i platu od oko 30.000 dinara. Ona je rekla da je na dan kada joj je isticao tadašnji šestomesečni ugovor o radu, pozvala žena iz Jure i kazala da dođe po radnu knjižicu jer on neće biti produžen. Pitala je, u šoku, da li znaju da je obolela o karcinoma i operisana, ali je dobila hladan odgovor: „Žao nam je što ste bolesni“ i – spuštanje slušalice.

Srećna žena sa penzijom 14.338 dinara

– Dobila sam rešenje da će penzija iznositi 14.338 dinara, znam da nije mnogo, ali zadovoljna sam. I za sina Aleksu primam dečiji dodatak, tako da će biti dovoljno. NJegov otac već godinama odbija da plaća alimentaciju, zbog čega sam ga tužila. Živim u porodičnoj kući sa majkom i ocem u Suvom dolu kod Niša, tako da imam i njihovu podršku. Zdravstveni rezultati su mi sada dobri i ja sam srećna žena. Prošla sam golgotu, ali je sve to iza mene- kaže Violeta Petrović i dodaje da je ponovo počela da se bavi planinarenjem, koje je njena ljubav, i da je nedavno uspela da se popne na vrh Trem na Suvoj planini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari