Prekid struje u novogodišnjoj noći, bez objašnjenja iz EPS-a 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Tokom dočeka Nove godine u Beogradu pojedine centralne gradske ulice su u dva navrata ostale bez struje, a ti potrošači do danas ne znaju šta je izazvalo prekid električne energije u njihovim domovima.

Redakciju Danasa su ovih dana kontaktirali čitaoci koji žive u Ulici DŽordža Vašingtona i obavestili da nisu imali struju pre podne, a u nekim delovima i oko 17 časova a takođe su nas kontaktirali i čitaoci koji žive u Vlajkovićevoj ulici sa istom tvrdnjom s tom razlikom što su oni bez električne energije ostali u toku dočeka nove 2020. godine negde oko 21 sat.

Struju su ponovo dobili nakon sat do sat i po vremena.

Čitaoci tvrde da u Elektroprivredi Srbije nisu mogli da dobiju informacije zbog čega je došlo do prekida struje pa su se iz tog razloga obratili redakciji Danasa.

Kontaktirali smo nadležne u Elektroprivredi Srbije kako bismo proverili ovu informaciju međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Ono što je sasvim sigurno je da nije reč o planiranim isključenjima zbog radova za utorak, 31. decembar, jer EPS takve prekide u snabdevanju unapred najavljuje.

Za taj dan su radovi na mreži bili planirani samo na Voždovcu u Ulici Grčića Milenka 56 od 9 do 14 i 30 sati. Takođe, EPS nije izdao bilo kakvo saopštenje o nestanku struje u centralnim gradskim ulicama tokom proslave Nove godine.

Bez odgovora je, kao što je već rečeno, iako su pitanja postavljena blagovremeno ostala i redakcija dnevnog lista Danas.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da se dešava da zbog tehničkih razloga dođe do kvarova na distributivnoj mreži zbog čega jedan deo potrošača može privremeno da ostane bez redovnog snabdevanja strujom.

– Stambene zgrade se napajaju strujom iz velikih trafostanica. Ako dođe do kvara u nekoj od njih, veći broj zgrada koje se napajaju iz te trafostanice ostaće bez struje. S druge strane ako je do kvara došlo samo u nekim stanovima a ne u bloku zgrada reč je o preopterećenju mreže u samom stanu zbog čega je došlo do prekida u snabdevanju strujom. Kad dođe do takvih kvarova, EPS ne može da ima evidenciju i saznanja zbog čega je do kvara došlo. Kad je pak reč o kvarovima u velikim trafostanicama, nadležni u tom preduzeću blagovremeno mogu da se informišu do čega je došlo do kvara i na koji način ga najbrže otkloniti – objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari