Prezentovan projekat mosta u centru Novog Pazara 1Foto: S. Župljanin

Stručnjaci projektne kuće „Gramont“ iz Novog Sada godinu dana radili su na projektu izgradnje novog mosta u centru Novog Pazara.

Pred njima je bio zahtevan zadatak da ovaj kapitalni objekat uklope u ambijentalnu celinu, jer spaja novi i stari deo grada i predstavlja saobraćajnu „žilu kucavicu“.

Prva verzija projekta je prezentovana u gradskoj upravi. O važnosti ovog objekta najbolje ilustruju podaci, koje su projektanti saopštili, je da kroz centar grada dnevno prolazi 33 hiljade pešaka i 22 hiljade vozila. Finalna verzija projekta biće završena do kraja juna, kada bi trebalo da bude prezentovana predsedniku Turske Redžepu Taipu Erdoganu, čiji dolazak se tada očekuje u Srbiju i Novi Pazar.

Most u centru grada poznat je kao Velika ćuprija i povezuje novi deo grada sa Starom čaršijom, kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i nalazi se podno gradskog bedema. Na stručnjacima je bilo da pronađu rešenja koja će zadovoljiti kriterijume ambijenta i potrebe pešaka i vozača. U poslednjih desetak godina, ovaj most se nalazi na spisku kapitalnih investicija. Izgradnju novog mosta u centru grada finansiraće Turska agencija za razvoj (TIKA). Realizacija je dogovorena, u oktobru 2017. godine, kada su u ovom gradu boravili predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Erdogan. Tada je rečeno da će turski donatori finansirati izgradnju dva mosta u centru Novog Pazara, ovaj za koji se projekat završava i još jedan, uzvodno uz reku Rašku, iznad hotela „Vrbak“ i da će u njihovu izgradnju biti utrošeno 1,2 miliona evra.

Prema poslednjim informacijama, izgradnja drugog mosta je neizvesna, jer ne postoji saglasnost preduzeća „Srbija vode“.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari