Priština povukla većinu carina 1Foto: EPA/ PHILIPP SCHULZE

Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija pozvale su Prištinu da odmah ukine carine i na preostale proizvode na koje je uvela takozvane zaštitne mere odnosno carine u iznosu od 30 odsto i donele su odluku da se formira operativno…

… telo koje će raditi na ukidanju svih trgovinskih barijera u regionu, saopšteno je nakon sastanka predstavnika te četiri zemlje, članice CEFTA sporazuma.

Inače, neposredno pred održavanje jučerašnjeg sastanka Priština je odlučila da ukine najveći broj, kako ih je nazvala, taksi na uvoz kukuruza, voća i povrća. Iako izuzimanjem kukuruza sa liste robe prema kojoj Kosovo primenjuje zaštitne mere Srbija u konkretnom slučaju više nije ugrožena ipak se odlučila da se solidariše sa drugim članicama CEFTA koje preostale mere pogađaju.

– Priština je uklonila nedavno uvedenu trgovinsku barijeru sa najvećeg dela sezonskog voća i povrća, ali zadržavamo mogućnost da reagujemo kontramerama dok se to ne učini u potpunosti – izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić nakon sastanka predstavnika četiri članice CEFTA. On je dodao da nema zvanične potvrde takve informacije, ali da je, prema raspoloživim podacima, blokada skinuta sa kukuruza, koji je takođe bio obuhvaćen merom Prištine, što je najvažnije za Srbiju, a najviše trpi Makedonija.

LJajić je istakao da nezvanične informacije govore da su ostale trgovinske mere na paradajzu, paprikama, grožđe, malini, kupini, krušci i jabuci.

– Formirali smo radnu grupu koja će hitno reagovati u sličnim situacijama, rekao je LJajić posle sastanka nadležnih ministara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i predstavnika nadležnog direktorata Crne Gore. Ne želimo trgovinski rat, već se borimo protiv principa da se radi kome šta padne na pamet kako bi se udovoljilo interesnim lobijima, protivno ekonomskoj logici – naglasio je LJajić.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Danas da je Srbija pravilno postupila kada se principijelno solidarisala se sa drugim članicama CEFTA zatraživši od Prištine da ukine i preostale carine.

– Nakon što su ukinute mere vezane za kukuruz Srbija više nije ugrožena. Međutim dobro je što je podržala druge članice CEFTA koje se i dalje suočavaju sa problemima zbog uvođenja carina. Moj stav je da naša zemlja s obzirom da ima veliki suficit u trgovinskoj razmeni sa članicama CEFTA nikada ne treba da primenjuje bilo kakve zaštitne mere jer bi generalno to išlo samo na našu štetu. Isto tako Srbija uvek treba da podseća sve zemlje CEFTA na postulate slobodnog tržišta i jačanja konkurencije jer je to veoma dobra priprema za ono što će nas čeka na tržištu Evropske unije kada Srbija postane njena članica – navodi Prostran.

Prema njegovim rečima, carine koje je uvela Priština su potpuno pogrešne i kontraproduktivne mere iza kojih neminovno stoje politički razlozi.

– Ekonomskih razloga za ovu meru nema. Naročito kada govorimo o kukuruzu jer Kosovo može da podmiri jedva 30 odsto svojih potreba iz sopstvenih zaliha. Zato je ta mera vezana za kukuruz vrlo brzo i ukinuta. Očito je da iza donošenja odluka o uvođenju carina stoje politički motivi, što je potpuno pogrešno. Nije Priština jedina koja se opredelila za takav potez. Pre nje su iz političkih razloga to isto činile Makedonija i Bosna i Hercegovina. U svakoj od tih situacija Srbija treba da reaguje ovako kao što je sada bio slučaj i štiteći svoje interese. Uvođenje carina se u ekonomskom smislu Srbiji ne isplati i uvek treba da nastupa diplomatski a da recipročnim merama zapreti samo u onim slučajevima kada nema druge solucije – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari