Privrednici Srbije: Pada interesovanje za državnu pomoć ako bude uslovljena 1Foto: FoNet/Beoinfo

Pomoć države privredi zbog pandemije virusa korona ove godine verovatno će prihvatiti manji broj privrednika ako bude ponuđena pod istim uslovima kao i prošle godine, da ne otpuštaju višak zaposlenih i ne mogu da isplate dividendu, rekli su oni danas za Betu.

„Pomoć države u minimalnim zaradama za zaposlene prihvatiće one firme koje čvrsto planiraju da nastave poslovanje“, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Vlada Srbije najavila je da će i ove godine pomoći privredi sa po pola minimalne zarade za dva ili tri meseca za zaposlene radnike u firmama.

Atanacković je rekao da se „nikom ne zatvara firma, ali da je dosta usporena privredna aktivnost čak i u delovima privrede koji nisu oslonjeni na Evropu“.

U 2020. godini je finansijska pomoć, Uredbom o fiskalnom pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanim davanjima građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica zbog bolesti COVID-19, bila uslovljena zabranom otpuštanja zaposlenih i isplatom dividende.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić rekao je da je „među privrednicima mnogo nagađanja“.

„O prihvatanju pomoći još se ozbiljno ne priča jer su privrednici sada okupirani problemima oko pada prometa i isplatom obaveza“, rekao je Rajić.

Dodao je da su januar i februar najgori meseci u privredi i da je i u decembru i u januaru promet bio slab, a u februaru dospevaju obaveze koje su prošle godine odložene, a među kojima su porezi i doprinosi na zarade.

Rajić je rekao da će broj firmi koje budu i ove godine prihvatile pomoć biti manji zbog straha da li će moći da servisiraju obaveze jer su se već nagomilale.

On je ocenio da se, suprotno očekivanju trajanja pandemije, produbila kriza u privredi i da se ona u Srbiji ne može oporaviti dok se se ne normalizuje u Evropi.

„U 2020. godini je veliki broj privrednika prihvatio minimalne zarade kao pomoć uz zadržavanje broja zaposlenih jer su očekivali brži oporavak“, rekao je Rajić.

Ove godine će, kako je rekao, pomoć verovatno prihvatiti velike firme sa velikim prometom, a da bi u smanjenju neizvesnosti dosta pomogla brza vakcinacija, ali da će se ona, bilo zbog neodlučnosti građana, bilo zbog nedovoljne količine, odvijati sporije nego što se mislilo.

Vlasnik firmi Metalika i Minel Zoran Volf rekao je da proizvodi delove za vagone i da se posao ugovara na dugi rok.

„Imamo posla i za više radnika od 52 koliko ih je sada jer je dugoročno ugovoren, ali ne smemo više da zaposlimo jer ne znamo šta će biti u budućnosti, a pomoć države nećemo uzimati jer predviđa velika uslovljavanja“, rekao je Volf.

Komercijalni direktor turističke agencije „Plana turs“, Milan Vasić rekao je da će ako država ponudi pomoć prihvatiti je jer su broj zaposlenih već smanjili, a da je „posao malo krenuo“.

„Imali smo ovih dana turiste koji su otišli na skijanje u Bugarsku i neveliki broj za daleke destinacije Dubai, Maldive, a šest turista se prijavilo za odmor na ostrvu Zanzibar“, rekao je Vasić.

Dodao je da je bilo interesovanja i za Instanbul za 89 evra za šest dana sa tri noćenja, ali je uveden test za korona virus koji košta skoro koliko i aranžman 9.000 dinara“, rekao je Vasić.

Prema rečima predsednika Nacionalne asocijacije špediterskih društava i agenata izvestan broj privrednika u tom sektoru je i prošle godine odbio pomoć da ne bi prihvatio obavezu da mora da zadrži broj radnika.

„Sada su smanjeni transporti jer dolazi kineska nova godina i nema utovara. Brodski prevoz je od prošle godine poskupeo skoro četiri puta, a avionski kargo prevoz tri puta tako da ima firmi koje posluju sa profitom“, rekao je Jevtić.

On je ocenio da će stanje u tom sektoru biti izvesnije tek u martu, pa će privrednici tada i donositi odluke o obimu poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari