Protest radnika Geoksa ispred fabričkog kruga, traže otpremnine 1Foto: FoNet/Slobodna reč

Protestni skup nakon što je objavljena likvidacija fabrike Geoks u Vranju okupio je danas nešto više od stotinak radnika koji su došli do ulaza u krug koji je bio blokiran pripadnicima obezbeđenja.

Nakon što je pismenim putem objavljena i zvanično likvidacija preduzeća radnici koji su se okupili na protestnom skupu zahtevali su „isplatu otpremnina i zaostalih zarada“.

Likvidacioni upravnik Miloš Stošić nije se obratio okupljenim radnicima, a predstavnici obezbeđenja zatražili su od njih da svoje zahteve „dostave u pisanoj formi“. Protest nije prošao bez prisustva pripadnika policije, čija je interventna ekipa došla kako je Danasu potvrđeno iz PU Vranje po prijavi „stranog lica čije je vozilo bilo u jednom trenutku opkoljeno radnicima u protestu“. Reč je o vozilu sa italijanskim registarskim oznakama u kome se, prema tvrdnjama radnika, „nalazio jedan od bivših rukovodilaca proizvodnje u zatvorenoj fabrici“.

– Ne verujemo predsedniku Vučiću i njegovim obećanjima. On bi trebalo da dođe ovde i da nam objasni kako da preživimo do 15. septembra kada on najavljuje rešenje za sve ove gladne ljude. Mi nemamo šta da izgubimo, jer smo izgubili sve, a naš protest nije zahtev za luksuzom već za životom – tvrdi jedna od otpuštenih radnica Geoksa.

Novinaru Danasa obezbeđenje fabrike nije dozvolilo bilo kakvo fotografisanje objašnjavajući „da to nije dozvoljeno na privatnom posedu“. Zahtev da razgovaramo sa likvidacionim upravnikom Geoksa Milošem Stošićem odbijen je jer „on ne želi bilo kakav kontakt ni sa radnicima, ali ni sa medijima“, kako nam je poručio jedan od radnika fabričkog obezbeđenja.

– Spremna sam da radim bilo gde jer sam po profesiji muzički saradnik, sa srednjom stručnom spremom. Nismo za ovakav rasplet ni znali, a još manje smo ga očekivali. Pristala bih da radim i bilo koji drugi posao pa čak i taj vrlo teški koji se povezuje sa Teklasom, koji je u Vladičinom Hanu, samo da bih iškolovala dvoje dece – priča za Danas jedna od kako kaže „bivših radnica“ Geoksa.

Ona navodi da su uslovi za rad bili izuzetno teški uz „logorsku disciplinu“ kada su u pitanju pauze. Po njenim rečima, „lepo je bilo dok su na šefovskim mestima bili Italijani“, ali da je „dolaskom Vranjanaca na te funkcije bilo samo gore i gore“.

– Maltretirali su nas, valjda željni da što pređu u viši nivo platnih razreda, koji donosi i više novca – kaže sagovornica našeg lista.

Ona je kao radnik u kategoriji 1 zarađivala poslednjih meseci oko 40.000 dinara, a prethodno oko 32.000. Od nje saznajemo da je menadžment Geoksa imao ukupno „četiri platna razreda“ kao i da su „najbolje bili plaćani ljudi sa visokom stručnom spremom, koji su zapošljavani najčešće preko preporuka iz Gradskog odbora SNS, Gradske uprave i preko beogradskih veza naprednjaka“.

Izvor Danasa iz redova SNS u Vranju kaže da su „bez posla u Geoksu ostali i članovi naprednjaka, a zna se i koliko tačan broj“. Isti izvor navodi „da nigde gde lokalnu vlast na jugu Srbije obavljaju naprednjaci niko ne može da se zaposli bez odobrenja lokalnih partijskih funkcionera“.

Ukoliko Teklas i preuzme deo radnika Geoksa, i zaposli ih u potencijalno najavljenom pogonu u prostoru kompanije Jumko, tu će biti „najprovereniji članovi SNS koji su radili u Geoksu“, a ostali će morati da se snalaze, tvrdi izvor Danasa iz redova SNS u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari