Protest turističkih agencija sutra u podne u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu 1Foto: Beta/AP/Thanassikis Stavrakis

Zaposleni u turističkim agencijama u Nišu odazvali su se pozivu Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) i učestvovaće sutra u protestu pod nazivom „Deset minuta za spas turizma“.

Protest ima za cilj da pokaže da se zaposleni nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji i da zbog epidemije korona virusa već mesecima ne ostvaruju nikakve prihode.

Niški turistički radnici okupiće se u 11 časova kod „Tempa“ na Bulevaru 12. februar, a potom će autobusima krenuti u protestnu vožnju do centralnog gradskog trga gde će tačno u podne održati protestni skup.

Najavljeno je da će protest biti miran i bez ikakvih obraćanja, ali će predstavljati podsećanje Vladi Srbije, predsedniku Srbije i Ministarstvu trgovine i turizma na apel za pomoć koje su im prošlog meseca uputili zaposleni u turističkoj industriji i javnom prevozu u drumskom saobraćaju, a na koji još nisu dobili odgovor.

Od nadležnih institucija zatražena je finansijska pomoć u vidu isplate bruto minimalca za šest meseci, otpis poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi, moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita, i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit dok traju vanredne okolnosti.

Turistički radnici i zaposleni u javnom prevozu zatražili su i nefinansijsku pomoć koja bi se ogledala u izmena određenih podzakonskih i zakonskih akata koji bi u ograničenom vremenskom periodu omogućili lakši rad u tim sektorima.

Apel za pomoć, prema rečima niških turističkih radnika, ostao je bez odgovora predsednika Srbije Vlade Srbije, Ministarstva trgovine i turizma iako je potpuno izvesno da će za opravak sektora turizma biti potrebno duže vreme.

Protest „Deset minuta za spas turizma“ biće sutra u isto vreme organizovan i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari