Prvi turistički vodič u Zlatarskom kraju 1

Adnan Softić (41) iz Nove Varoši prvi je licencirani turistički vodič u zlatarskom kraju.

Naš sugrađanin je u proteklih nekoliko meseci uspešno prošao specijalni program edukacije i obuke koje je organizovalo Ministarstvo turizma i dobio sertifikat za profesionalno obavljanje ovog sve atraktivnijeg posla.

Škola za turističkog vodiča prilično je kompleksna, pogotovo za one koji u svom dosadašnjem radu nisu imali dodira sa ovom sve perspektivnijom granom privrede, kaže Adnan. Ima gotovo dve decenije iskustva kao agent prodaje, odličan je u marketingu, komunikaciji sa ljudima, dokazao se i na poslu rukovodioca i računopolagača u velikim trgovinskim marketima, ali mu je polje turizma do sada bila samo želja i ambicija da se ovim poslom bavi u budućnosti. Da bi stekao uslove za novu profesiju, pored odličnog poznavanja engleskog jezika i opšte kulture i informisanosti, morao je da položi još desetak stručnih ispita i prođe prilično složene psihološke testove eliminacionog karaktera. Oblasti poput ekonomike turizma, vodičke službe, turističkih resursa, društvenog uređenja, hotelijerskog poslovanja, turističke politike i zakonske regulative na ovom polju bile su za Adnana nepoznanica, ali ne i prepreka da se domogne diplome turističkog vodiča.

– Planiram da u početku, dok ne „ispečem“ zanat, obavljam posao lokalnog turističkog vodiča kako bi na najbolji način grupama ili individualcima predstavio i interpretirao bogato prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe novovaroškog kraja. Trudiću se da, u skladu sa zahtevima onih koji me angažuju, kao i strukture gostiju, budem što bolji, ubedljiviji, pristupačniji, da turistima na što zanimljiviji način približim sve lepote i potencijale ovog dela Srbije. Kako bih razbio monotoniju u pružanju brojnih informacija, pokušaću da se osvrnem na specifičnosti, raritete, atrakcije, mitove i legende vezane za ovo područje. Od kvaliteta mog rada zavisiće u značajnoj meri i sam kvalitet putovanja, a samim tim i zadovoljstvo gosta. Neretko se dešava da turisti na osnovu utisaka koje na njih ostavi turistički vodič kreiraju sliku o toj opštini ili regiji – kaže Adnan.

Prvi turistički vodič u Novoj Varoši spreman je da radi i u službi ovdašnje zajednice, a da li će se ovim poslom na lokalu baviti dugoročno, zavisiće i od spremnosti opštinske uprave, turističkih poslenika i hotelijera da se, kako Adnan ističe, na ozbiljniji način i sa što manje improvizacije bave turizmom. To je grana čiji razvoj zahteva plan i viziju na duže staze, stručne kadrove i ulaganja, smatra Softić, koji, inače, planira da u budućnosti sa suprugom Anom u gradu na padinama Zlatara otvori i prvu turističku agenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari