Putokaz za celu Srbiju 1Foto: Sajt Grada Šapca

U nedelju, osmog decembra, svi građani iz 60 šabačkih mesnih zajednica, bili su u prilici da odlučuju o projektima koji se finansiraju od povraćaja poreza na imovinu.

U prigradskim i seoskim mesnim zajednicama to je već treći krug odlučivanja, i tu je izlaznost bila i do 60 odsto. U deset gradskih mesnih zajednica prvi put se na ovakav način odlučivalo, i odziv je bio dosta slabiji.

Ukupno su građani odlučivali o projektima vrednim 214 miliona dinara. Tim povodom gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović održao je konferenciju za novinare.

On je naglasio da je prirodno da odziv građana nije bio preveliki, imajući u vidu da je proces prvi put sproveden u gradu, ali da je suštinski učinjen značajan korak i da je siguran da će u tom pravcu krenuti čitava država.

– To je bio važan dan za demokratiju, da građani na direktan način odlučuju o svome novu. Veliki smo posao uradili na buđenju našeg grada, ali i cele zemlje. Svaki početak je težak i naš prvi naredni zadatak je da nastavimo da obaveštavamo građane o sprovođenju i značaju postupka direktnog odlučivanja. Već danas krećemo sa pripremama, rekao je gradonačelnik Šapca. – Ono što nikada i nigde nije bilo u Srbiji, desilo se u Šapcu. Građani su imali priliku da neposredno i direktno kažu šta je za njih najvažnije i kako žele da potroše svoj novac. Ja verujem da je ovo put kojim će krenuti cela Srbija. Onog trenutka kada građani dobiju priliku da neposredno odlučuju o svom novcu, menja se istorijski tok u kom naše društvo funkcioniše, građani se oslobađaju i dobijaju priliku da menjaju svoj život. To je važna poruka iz našeg grada, naglasio je Zelenović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da se veliki broj sugrađana nije upisao u spisak za glasanje, da je veliki broj njih došao na svoje biračko mesto, ali nisu mogli da odlučuju o predlozima projekata jer nisu bili u spisku. Takođe, značajan broj sugrađana nije bio informisan ni o tome šta su predlozi u različitim mesnim zajednicama, tako da iz tog razloga nije izašao na glasanje.

– Već danas ulazimo u nov proces u kom je glavni zadatak da naše građane informišemo i pripremimo novo direktno odlučivanje naredne godine. Činjenica je da je tamo gde se proces odlučivanja dešava već treći put, prosečna izlaznost 60 odsto. Verujem da će, kada ova praksa bude zaživela u gradu, učešće i izlaznost građana biti daleko veći. Tome će doprineti i mladi programeri angažovani na izradi aplikacije za elektronsko prijavljivanje i glasanje, naveo je gradonačelnik Šapca.

Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika za uključivanje građana i predsednica Komisije za sprovođenje postupka direktnog odlučivanja, saopštila je da je u deset gradskih mesnih zajednica, gde je upisano u spisak učesnika više od polovine trenutno važećeg broja redovnih birača, glasalo je 4.373 građanina, što je tek 14,64 odsto od broja građana upisanih u spisak učesnika, odnosno oko 8,5 odsto od ukupnog broja birača. Lista predloga projekata koji su izglasani i biće sprovedeni sledeće godine, biće objavljena po završetku obrade podataka iz seoskih i prigradskih mesnih zajednica.

Otvoreni bazen, putevi i uređenje sela

Od 27 obrađenih seoskih i prigradskih mesnih zajednica, prosečno je izašlo 32,31 odsto upisanih u spisak direktnog odlučivanja, što je 17,5 odsto ukupnog broja birača, navela je pomoćnica gradonačelnika. U svih deset gradskih mesnih zajednica prvi predlog bio je izgradnja otvorenog bazena, a na seoskom području primat su imali putevi i uređenje sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari