Radio Slobodna Evropa: Gastransu dodatnih 137,7 miliona evra 1Foto:SERGEY DOLZHENKO/epa /Arhiva

Mešovito rusko-srpsko preduzeće Gastrans koje bi trebalo da gradi novi gasovod u Srbiji sa ciljem povezivanja na Turski tok dokapitalizovano je sa 16,3 milijarde dinara (oko 137,7 miliona evra), objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije (APR) novac je na račun Gastransa uplatilo preduzeće South Stream Serbia AG, sa sedištem u Švajcarskoj, u kojoj 51 odsto akcija ima ruski Gasprom, a 49 odsto Javno preduzeće Srbijagas.

U odluci kompanije Gastrans ne stoji koliko je od ukupno 16,3 milijarde dinara na račun zajedničke kompanije uplatila srpska, a koliko ruska strana.

Odluku je 26. februara ove godine u ime kompanije Gastrans potpisao jedan od direktora Dušan Bajatović, koji je ujedno i direktor Srbijagasa.

Kako je podsetio RSE, dokapitalizaciju Gastransa najavio je Bajatović još u februaru 2018. Medjutim, u izjavi za RSE u novembru iste godine nije želeo da govori o detaljima, niti da precizira kada će na račun mešovitog rusko-srpskog preduzeća biti uplaćena dodatna finansijska sredstva.

Pripremne radnje za početak izgradnje gasovoda kojim bi se Srbija priključila na Turski tok uveliko su u toku uprkos primedbama koje stižu iz Energetske zajednice zbog odluke Agencije za energetiku Srbije da novi gasovod izuzme iz pravila Evropske unije, naveo je RSE.

Savet Agencije za energetiku Srbije je 5. marta 2019. doneo konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveza pristupa treće strane i od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa, čime se onemogućava konkurencija i dodatno ojačava monopolski položaj ruskog Gasproma i Srbijagasa na tržištu gasa u Srbiji.

Nakon te odluke Saveta, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle izjavio je u intervjuu za RSE da Energetska zajednica „ne može preuzeti odgovornost za projekat, u koji je neko potpuno svesno ušao znajući da nije u skladu sa evropskim zakonima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari