Radnici FC Plastika nastavljaju totalnu obustavu rada i najavljuju radikalizaciju protesta 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

I novi pregovori Sindikata pobunjenih radnika Fijat Krajsler plastika i menadžmenta kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, koji je nadležan i za zaposlene u FC plastiku, danas iza podneva okončani su bez dogovora, nakon čega su zaposleni u Plastiku nastavili štrajk i najavili radikalizaciju protesta.

Poslovodstvo FCA Srbija prihvatilo je danas zahteve radnika Plastika da im se neradni dani ubuduće, kao i njihovim kolegama u Fijat Krajsler automobilima, plaćaju sa 65 odsto (umesto dosadašnjih 60 posto) od uobičajenih zarada, te da im koeficijent za obračun minulog rada bude 0,5 posto, ali nije prihvatilo da se regres “plastičarima” u 2021. vrati na prošlogodišnji nivo prosečne republičke plate (nešto više od 60.000 dinara).

U Sindikatu FC plastika ističu da su drastičnim umanjenjem ovogodišnjeg regresa, smanjene i prosečne zarade zaposlenih u toj firmi.

Prema sindikalnoj računici, svakom radniku FC plastika će zarade u 2021., nakon “kresanja” regresa, plate  biti umanjene za po 500 do 700 evra na godišnjem nivou, naravno.

Kako je povećanje više no upola umanjeg regresa za 2021. na raniji nivo bio i ostao ključni zahtev radnika FC plastika, oko kojeg ni danas nije postignut dogovor sa poslovodstvom FCA Srbija, to će više od 9o odsto zaposlenih u Plastiku nastaviti još 17. februara započetu totalnu obustavu rada, usled koje proizvodne i montažne trake u FCA Srbija danima unazad više stoje no što su u pokretu.

Proizvodnja automobila u kragujevačkoj fabrici otkazana je i sutra zbog nedostaka branika za šumadijskog “velikog fiću” (model “500L), čiji je eksluzivni proizvodjač upravo Fijat Krajsler plastik, koji je, podsetimo, ćerka firma kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija.

– Ne samo da nastavaljamo totalnu obustavu rada, već ćemo da radikalizujemo protest, i to tako što ćemo da da organizujemo javne skupove ispred upravne zgrade Fijat Krajsler automobila i zgrade  gradske uprave, u centru Kragujevca. Na te skupovove ćemo da pozovemo i radnike Fijat Krajsler automobila i svih njenih kooperantskih fabrika koje su locirane u Kragujevacu, pošto su i oni finansijski oštećeni umanjenjem regresa, kaže za naš list predsednik Štrajkačkog odbora u FC plastiku Zoran Miljković.

Ističe, pritom, da su predstavnici menadžmenta FCA Srbija  sindikalce FC plastika danas obavestili da neće da “postupe po nalogu Inspekcije rada”, koja je poslovodstvu kragujevačke fabrike automobila naložila da zaposlenima u Plastiku dostavi Pravilnik o radu i novu Sistematizaciju radnih mesta. U Sindikatu FC plastika kažu da je to razlog više za radikalizaciju protesta zaposlenih u toj formi kojima će moći da se pridruže ui njihove kolege iz FCA i druugih fabrika iz kragujevačkog automobilskog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari