U toku testiranja prvih električnih automobila proizvedenih u Kragujevcu – kada se mogu naći na ulicama 1foto EPA-EFE/KHALED ELFIQI

U fabrici „Fijat Krajsler automobili“ u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji koji su namenjeni za takozvane „kreš“ testove i ostala ispitivanja, a uskoro će prvi modeli biti testirani i na ulicama Kragujevca, nezvanično saznaje RTS.

 

Kako je za RTS nezvanično potvrdio predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji.

Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer fabrika poseduje pistu za probu novih automobila, ali glavna sigurnosna ispitivanja, takozvani „kreš“ testovi, vrše se u inostranstvu.

„Svaki model mora da prođe opsežna testiranja – sigurnosna ispitivanja, bočne udare i sve ostalo. Svaki od njih mora na tim testovima da dobije određeni broj zvezdica kako bi bio potpuno siguran”, naveo je Đorđević.

Može se očekivati da se novi električni automobil testira i na ulicama Kragujevca, bar ukoliko se bude sledila dosadašnja praksa „Fijatovih“ modela.

Kada je testiran „fijat 500L“, on je zaštićen maskirnom folijom vožen ulicama grada, ali i Šumadije, u jednom delu testova, a Đorđević očekuje da će tako biti i sa novim električnim automobilom.

Iz kompanije „Stelantis“ nisu želeli da potvrde informacije o prvim modelima proizvedenim u Kragujevcu, niti da li traju testiranja, ističući samo da je projekat u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari