Radnici Gumoplastike štrajkuju glađu 1Foto: Ministarstvo privrede

U pogonu fabrike Gumoplastika u selu Klenike nedaleko od Bujanovca radnici danas počinju štrajk glađu.

Gotovo 60 zaposlenih je u totalnoj obustavi rada još od decembra prošle godine jer im država kao većinski vlasnik fabrike ni godinu dana od kada su se prijavili za socijalni program isti nije uplatila. Osim toga, država zaposlenima u Gumoplastici duguje više od 12 miliona dinara za zarade jer su radnici tužili i dobili na sudu državu koja im je godinama unazad plaćala zarade znatno niže od propisanog minimalca. Plate zaposlenima u ovoj fabrici koja se bavi preradom gume, plastike i metala bile su između 8.000 i 15.000 dinara.

Zbog toga su 43 radnika tužila poslodavca i svi imaju pravosnažne presude na osnovu kojih bi trebalo da dobiju 7,2 miliona dinara zato što su godinama, zaključno sa 2016, primali mnogo manje od zakonskog minimuma. Veštačenjem je utvrđeno da država duguje i 31 radniku koji nisu tužili poslodavca i to 5,4 miliona dinara.

Oni, međutim, danas štrajk počinju pre svega zbog toga što još nisu došli na red za isplatu socijalnog programa.

– Pre mesec dana smo najavili blokadu puta, ali nam to nisu dozvolili, potom su nas pozvali na sastanak u Ministarstvo, ali kako pomaka nema dogovor je da od ponedeljka ujutru od 7 časova stupimo u štrajk glađu u pogonu u selu Klenike – predsednik sindikata UGS Nezavisnost u ovoj fabrici Slavoljub Ristić.

Odluku kojom se utvrđuje program rešavanje viška zaposlenih za ovu godinu Vlada je usvojila u aprilu, ali radnici Gumoplastike iako je trebalo da se nađu na spisku za isplatu još nisu stigli na red.

U Ministarstvu rada za Danas su pre mesec dana rekli da se sredstva odobravaju na osnovu podnetog zahteva sa potrebnom dokumentacijom, a kada će i da li će Gumoplastici biti odobrena sredstva za rešavanje viška zaposlenih zavisi od navedenog društva. Oni su tada istakli kako ovo preduzeće još nije dostavilo dopunu potrebne dokumentacije.

Vlada septembra 2017. na sednici odlučila da u ovoj firmi pokrene privatizaciju. Ministarstvo privrede je oktobra prošle godine raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu, ali od toga nije bilo ništa.

Republika Srbija ima više od 85 odsto udela u vlasništvu Gumoplastike. Prema podacima Agencije za privredne registre ova fabrika je prošlu godinu završila u minusu od 1,48 miliona dinara, a godinu pre toga minus u kasi bio je 3,9 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari