Radnici otpušteni u Geoksu čekaju Vučića i 15. septembar 1Foto: Vojkan Ristić

Većina od 1.200 otpuštenih radnika italijanskog Geoksa, uprkos obećanjima predsednika Srbije i premijerke i dalje je bez zaposlenja.

Većina njih do sada je primila na kućnu adresu rešenja o otkazu sa potpisom likvidacionog upravnika Miloša Stošića.

Prema dogovoru predsednika Vučića i direktora Fabrike Teklas u Vladičinom Hanu posao je trebalo da dobije 500 do 600 radnika Geoksa. Do sada ugovore o radnom angažovanju na tri meseca, prema saznanjima Danasa potpisalo je manje od njih sto.

Poslodavac je uglavnom zainteresovan za mlađu i to mušku radnu snagu, spremnu da izdrži teške uslove rada naročito u pogonu „Autoklav“ gde se koriste sumpor i kaučuk, te gde i pored svih zaštitnih mera radnik ne može da izdrži duže od dve do tri godine – navodi za Danas, jedan od radnika Teklasa, koji je bio zadužen i za „osmodnevnu brzinsku obuku“ radnika Geoksa koji su prihvatili posao u nekom od pogona fabrike koja proizvodi različite vrste creva za auto industriju.

Izvor Danasa navodi da je najveći broj radnika koji su iz Geoksa stigli u ovu fabriku, “iz majstorskog kadra obućarske industrije“ i oni mlađi i jači radnici prihvatili su posao baš u pogonu „Autoklav“, gde je zbog otežanih uslova rada i zarada između 70.000 i 90.000 dinara.

U Teklasu je i dalje nemoguće proveriti hoće li, prema najavama koje su se mogle čuti tokom posete predsednika Srbije Vladičinom Hanu, deo proizvodnje biti preseljen u Vranje. Izvesno je da je otpala mogućnost korišćenja hale Geoksa, ali je neizvesno da li će mašine turske kompanije stići i u slobodan prostor u okviru Jumka.

Većina radnika Geoksa prijavila se Nacionalnoj službi za zapošljavanje gde će u zavisnosti od godina radnog staža primati državnu pomoć u trajhanju od tri do šest meseci u iznosu od 15.000 do 20.000 dinara.

– Nada umire poslednja. Mi čekamo 15. septembar i dolazak predsednika Aleksandra Vučića koji je obećao rešenje za nas, otpuštene iz Geoksa, dovođenjem novog investitora koji bi, kako je premijerka najavila, ponudio bolje uslove i veće zarade radnicima u Vranju – izražava svoja očekivanja B. S. radnica Geoksa koja sada prima pomoć preko Nacionalne službe zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari