Radnici traže od Vučića da poštuje potpisani protokol 1Foto: www.zastava-kamioni.co.rs

Bivši radnici Zastave kamioni koji već mesecima protestuju tražeći isplatu zaostalih zarada ponovo su danas tražili prijem kod gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića koji ih opet nije primio, te su se dogovorili da početkom naredne sedmice kolektivno krenu put Beograda, i da se okupe ispred Vlade Srbije.

Nekadašnje „kamiondžije“ ne odustaju ni od prijema kod Nikolića, od koga nameravaju da traže da ih poveže sa nadležnima u Vladi Srbije, ali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je u dva navrata, 2014. i 2015, u svojstvu premijera, verifikovao anekse Protokola koji su, 2008, nakon dolaska Fijata u Zastavu, potpisali reprezentativni sindikati Grupe Zastava vozila i Vlada Srbije, i kojim je predviđeno socijalno-materijalno zbrinjavanje radnika svih Zastavinog fabrika do konačnog rešenja njihovog vlasničkog statusa.

– Hoćemo da podsetimo predsednika Vučića da je upravo on, ne samo prihvatio, već i da je lično potpisivao anekse Protokola iz 2008, koji je garantovao svim radnicima Grupe Zastava vozila da će socijalni status i materijalni položaj da im bude rešen, odnosno da će sva potraživanja da im budu izmirena, a radni staž povezan, kako bi mogli da ostvare pravo na penziju. Zastava kamioni je, sredinom septembra, na predlog Vlade gurnuta u stečaj, a bivšim radnicima se samo na ime neisplaćenih zarada duguje ukupno oko 80 miliona dinara. Kako više nego osnovano strahujemo da će iz stečajne mase najpre da budu namirene banke i drugi krupni poverioci, to od nadležnih, među kojima je, kao potpisnik aneksa Protokola iz 2008, i predsednik Vučić, zahtevamo doslednu primenu tog dokumenta ili da nekadašnji radnici Kamiona imaju prvenstvo prilikom naplate potraživanja iz stečaja fabrike – rekao je za naš list predsednik Organizacionog protesta bivših radnika Zastave kamioni Milojko Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari