Raste izvoz piva iz Srbije 1Foto: www.zrenjanin.rs

Ekonomski značaj pivarstva za našu zemlju je velik, Srbija godišnje proizvede oko 5,2 miliona hektolitara piva a potroši oko četiri miliona hektolitara, navela je Rebeka Božović, izvršna direktorka Udruženja pivara Srbije, na simpozijumu posvećenom pivarstvu čiji je Zrenjanin domaćin tokom trajanja manifestacije „Dani piva“.

Ona je podsetila da pivarska industrija upošljava preko 17.000 ljudi direktno i indirektno, a 92 odsto sirovina nabavlja lokalno sa direktnim uticajem na srpsku privredu i poljoprivredu.

– Imamo blagi oporavak pivarske industrije u poslednje tri godine, rast iznosi 5,2 odsto što nas ohrabruje. Puno se pričao o pivarstvu i tome koliko je to domaća potrošnja a koliko izvoz. S obzirom na to da nam izvoz značajnije raste u odnosu na potrošnju piva, tu je zanimljiv podatak da 98 odsto slada od pivskog ječma nabavljamo lokalno, u Srbiji. Od ukupnih nabavki pivara, 89 odsto je nabavljeno lokalno tako da su to dva značajna parametara – kaže Božovićeva za Danas.

Prema njenim rečima, Srbija je drugi izvoznik piva u Evropsku uniju, a od ostalih zemalja najveći kupac piva iz srpskih pivara je Bosna i Hercegovina. Od članica Unije najviše srpskog piva kupuju Hrvati, Mađari i Grci. Prihod od akcija i poreza na dodatnu vrednost od prometa piva dostiže 226 miliona evra ali je visina akciza, s obzirom na nisku kupovnu moć naših građana, i dalje opterećujuća za ovaj proizvod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari