Foto: www.zrenjanin.rs

Ona je podsetila da pivarska industrija upošljava preko 17.000 ljudi direktno i indirektno, a 92 odsto sirovina nabavlja lokalno sa direktnim uticajem na srpsku privredu i poljoprivredu.

– Imamo blagi oporavak pivarske industrije u poslednje tri godine, rast iznosi 5,2 odsto što nas ohrabruje. Puno se pričao o pivarstvu i tome koliko je to domaća potrošnja a koliko izvoz. S obzirom na to da nam izvoz značajnije raste u odnosu na potrošnju piva, tu je zanimljiv podatak da 98 odsto slada od pivskog ječma nabavljamo lokalno, u Srbiji. Od ukupnih nabavki pivara, 89 odsto je nabavljeno lokalno tako da su to dva značajna parametara – kaže Božovićeva za Danas.

Prema njenim rečima, Srbija je drugi izvoznik piva u Evropsku uniju, a od ostalih zemalja najveći kupac piva iz srpskih pivara je Bosna i Hercegovina. Od članica Unije najviše srpskog piva kupuju Hrvati, Mađari i Grci. Prihod od akcija i poreza na dodatnu vrednost od prometa piva dostiže 226 miliona evra ali je visina akciza, s obzirom na nisku kupovnu moć naših građana, i dalje opterećujuća za ovaj proizvod.