Za prva dva meseca trgovinska razmena 10,5 milijardi evra, izvoz raste, uvoz pada 1Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva dva meseca ove godine iznosila je 10,5 milijardi evra i bila je 0,6 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-februar izvezeno je robe u vrednosti od od 4,6 milijardi evra, što je 3,2 odsto više nego u isto vreme 2023. godine, dok je uvezeno robe u ukupnoj vrednosti od 5,8 milijardi evra, što je 1,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Deficit je iznosio 1,2 milijarde evra, što je smanjenje od 15,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 79,2 odsto i bila je veća od pokrivenosti u istom periodu 2023. godine, kada je iznosila 75,7 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, pa je sa zemljama članicama Evropske unije činila 60,8 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 427,8 miliona evra, koji je bio rezultat uglavnom izvoza: električne energije, žitarica i proizvoda od njih, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

Izvoz Srbije na CEFTA tržišta bio je 645,2 miliona evra, a uvoz 217,4 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 296,8 procenata.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i lignit), Crnom Gorom (izvoze se električna energija i lekovi za maloprodaju), a uvoze se najviše električna energija i sušeno meso) i Severnom Makedonijom (izvoz električne energije i električnih provodnika, a uvozi se najviše električna energija i katalizatori na nosaču).

Kako je navedeno, ističe se i suficit sa Bugarskom, Slovačkom, Švedskom, Češkom, Hrvatskom, Austrijom, Velikom Britanijom.

Najveći deficit ostvaren je u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova), a slede deficiti u trgovini sa: Rusijom, Mađarskom, Turskom, Kazahstanom, Azerbejdžanom, Italijom, Holandijom, Belgijom, Korejom, Španijom, Poljskom, Slovenijom, Švajcarskom, Danskom, Nemačkom, Francuskom, SAD, objavio je RZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari