RCC nastavlja da pomaže turizam Zapadnog Balkana sa 320.000 evra 1Foto: Freeimages /Filippo Vicarelli

Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je danas da je objavljen treći poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma u iznosu 320.000 evra za finansiranje maksimalno sedam projekata iz regiona Zapadnog Balkana.

„Region godišnje poseti oko 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode i želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija“, rekla je vođa projekta Saveta za regionalnu saradnju za razvoj turizma Snježana Derviškadić, navedeno je u saopštenju.

Dodala je da su tokom poslednje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvestile o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom leta.
„Treba da nastavimo da radimo na produživanju turističke sezone sa letnjih meseci na celu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proleća, jeseni i zime“, rekla je ona.

Kako je precizirala, treći poziv za dostavljanje predloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana.
„Poziv je usmeren na dodatno unapređenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima“, kazala je Derviškadić.

U segmentu avanturističkog turizma, RCC će finansirati aktivnosti kojima se unapređuje protok posetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, aktivnosti koje razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze, kao i aktivnosti koje lokalne pružaoce usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrednosti sektora turizma.

Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom takođe predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

U oblasti kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovedanja, interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, kao i promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar.

Ovo je treći i poslednji poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru tekućeg projekta Saveta za regionalnu saradnju za razvoj turizma.

Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodeljeno ukupno 28 grantova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari