Reagovanje bez potpisa 1Foto: FreeImages

Preduzeće Proinvestment international Balkan zatražilo je da redakcija Danasa objavi reagovanje na tekst „Petrović: neformalne grupe upravljaju pravosuđem“ od 31. maja, kako bi ostvarili pravo da „zaštite svoje interese“.

Podsetimo, tekst sadrži informaciju da je preduzeće Belim AD najavilo krivičnu prijavu protiv sutkinje Privrednog suda u Beogradu, Ružice Banjalučkić, zbog sumnje da je zloupotrebila funkciju odbacujući predlog da se otvori stečaj nad Proinvestment internation Balkan d.o.o. Beograd, iako je to firma čiji je račun više od 600 dana u blokadi za iznos od čak 1,3 milijarde dinara ili oko 12 miliona evra. Belim je o tome dopisom obavestio kabinet ministra finansija kao i Poresku upravu, uz zahtev da provere rad firme Proinvestmenta, odnosno nekadašnjeg Atlas sistema crnogorskog biznismena Dušana Kneževića, kojom nakon statusnih promena naziva i vlasnika, sada sa stopostotnim udelom u kapitalu upravlja Proinvest gulf limited, registrovan u Abu Dabiju. Belim je podneo taj zahtev kao poverilac, a stoji i da je direktorka Proinvestmenta, Svetlana Blažić, pokušala da sa svog privatnog računa izmiri dug. „Novac smo istog dana morali da vratimo uplatiocu, jer se u našim knjigama Blažićeva ne vodi kao dužnik“, objasnio je direktor Belima Miodrag Petrović, ukazujući da je takav način uplate krivično delo zbog čega su i protiv Blažićeve podneli prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Petrović je istakao i da je višemesečno odlaganje odluke u ovom predmetu, koji je po suštini hitan, otvorilo sumnju da postoji „uticaj neformalnih grupa na pravosuđe, što je uzrok neefikasnosti u postupcima“.

Naš list kontaktirao je pre objavljivanja teksta direktorku Proinvestmenta, čiji je odgovor putem mejla prenet u celosti. Ona je tada tvrdila da je dug izmiren sa računa Proinvestmenta, da je krivična prijava protiv nje „isključivo inspirisana problemima koje Belim ad ne može da reši sa svojim sopstvenim dugovanjima“ kao i da ne očekuje uvođenje stečaja.

I pored prenetog odgovora, sutradan po objavljivanju teksta stigao je iz Proinvestmenta „demanti“ koji je zapravo reagovanje jer nisu osporeni navodi iz teksta, niti predočeni dokazi da su činjenice drugačije. Inače, Belim je Danasu dostavio kompletnu dokumentaciju koja je obuhvatila podnete krivične prijave, sudske odluke, izvode sa računa, dopise i povratnice, status firmi na APR-u, kao i dokaz da su još uvek poverioci. Proinvestment je, pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i medijima, zatražio da se objavi reagovanje.

Naš list je u dva navrata, mejlom i u ličnom kontaktu sa direktorkom Proinvestmenta, tražio da koriguju uvredljive tvrdnje iz reagovanja, da dopis pošalju na memorandumu i sa potpisom odgovornog lica, jer se ne može znati da li ta firma, inače bez ijednog zaposlenog, zaista stoji iza potpisa „pravna služba“, tim pre što je mejl poslat sa adrese nepostojećeg preduzeća „atlas-g.com“. Zašto su odbili to da učine nije jasno. Ipak, Danas ne osporava pravo na reagovanje, pa i pored tih „manjkavosti“ prenosimo tvrdnju iz reagovanja Proinvestmenta da izjava direktora Belima „ne odgovara stvarnom stanju stvari i da se radi o inkriminacijama koje imaju za cilj jedino da javno diskredituju privredno društvo – Proinvestment“.

Tvrde i da je „upravo usled ponašanja Belima i sličnih firmi Proinvestment i zapao u probleme koje na sreću ima prilike da reši“. „Očigledno je da se kroz iznošenje ovakvih informacija, pokušava opstruirati i sprečiti postupak naplate dugovanja Proinvestmenta prema Belimu, koji je višemilionski i u vezi sa kojim dugovanjem je pred nadležnim sudom u toku sudski postupak za stečaj Belima za koji verujemo da neće biti dileme kako će se završiti“, navodi Proinvestment i dodaje da je „sud doneo pravilnu odluku nalazeći da Belim nema pravni interes za vođenje postupka prema Proinvestmentu jer više nema svojstvo poverioca“. Posebno naglašavaju da je postupak u toku, zbog čega ga ne bi trebalo komentarisati, kao i da je „dokaz zakonitosti, nezavisnosti i nepristrasnosti rada suda to što je ovom konkretnom sudskom odlukom, onemogućena svaka zloupotreba prava i povreda interesa koja je bila usmerena prema privrednom društvu Proinvestment od strane Belima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari