Rečni teretni transport pao za šest odsto u prethodne dve godine 1Foto: EPA-EFE/ SUEZ CANAL AUTHORITY

Posle niza padova i skokova, vodeni transport zabeležio je znatan pad posla od skoro šest odsto (8 milijardi tona-kilometara) između 2019. i 2020. godine.

Informacija potiče od podataka o vodenom teretnom transportu koji je objavio Eurostat.

Nemačka i Holandija bile su glavne u obimu transporta vodenih puteva u unutrašnjosti EU, što čini 70 odsto od ukupnog broja u 2020 godini.

Podaci pokazuju da je, u apsolutnim vrednostima, Nemačka zabeležila najveće smanjenje u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom (-4,6 milijardi tona-kilometara).

Najveći procentualni pad primećen je u Litvaniji (-98 odsto). Češka (-44 odsto), Francuska (-13 odsto) i Poljska (-12 odsto) takođe su zabeležile značajna smanjenja u 2020. godini, dok su Švedska (+59 odsto), Hrvatska (+8 odsto), Bugarska (+7 odsto) i Finska (+4 odsto) jedine zemlje koje su zabeležile porast obima vodenog transporta.

Holandija je zabeležila najveći obim prevoza tereta po stanovniku sa 20 tona i skoro polovinom (49 odsto) registrovanih brodova za prevoz tereta vodenim putevima EU.

Kada je reč o obimu prevoza tereta po stanovniku, Holandiju su pratili Belgija (13,5 tona po stanovniku) i Luksemburg (9,1 tona po stanovniku).

Govoreći o registrovanim brodovima za prevoz tereta, Nemačka (16 odsto) i Belgija (9 odsto) imale su najveće deonice posle Holandije.

Roba transportovana vodenim putevima

Na nivou EU, glavne vrste robe koje su transportovane ovim putem tokom 2020. godine su metalne rude, koks i prerađeni naftni proizvodi, kao i poljoprivredni proizvodi.

Među svim robama, najveći rast od 2019. do 2020. godine primećen je za poljoprivredne proizvode (+18 odsto), a slede sekundarne sirovine i otpad (+8 odsto), te prehrambeni proizvodi, pića i duvan (+5 odsto).

Nasuprot tome, primećeno je najveće smanjenje za ugalj i sirov benzin (-25 odsto), a slede osnovni metali, fabrikovani metalni proizvodi (-17%), metalne rude (-12%) i koks i prerađeni naftni proizvodi (-9%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari