Republički geodetski zavod: Najviše plaćanja kešom 1Foto: Stanislav Milojković

Republički geodetski zavod saopštio je danas da je u maju 2021- godine zaključeno 12.648 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što je rast od 61 odsto ako se poredi sa istim mesecom 2020. godine.

Maj prošle godine bio je obeležen smanjenim brojem transakcija jer je u Srbiji još uvek na snazi bilo vanredno stanje sa ograničenjem kretanja zbog pandemije kovid-19, ali je u odnosu na maj 2019. godine, koja je bila rekordna po broju ostvarenih kupoprodaja do tada, ostvaren rast od 21,6 odsto. Tokom maja 2021. godine na teritoriji Srbije prometovano je ukupno 13.782 nepokretnosti, od čega 5.174 prometa zemljišta, 3.410 prometa objekata i 5.198 prometa posebnih delova objekata.

Količina novca na tržištu u maju 2021. godine iznosila je 461,4 miliona evra. Dominantan način plaćanja nepokretnosti u maju 2021. godine bio je gotovinski – u 86 odsto realizovanih prometa. Posebni delovi objekata se češće plaćaju iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti, što je u maju iznosilo 31 odsto od ukupnog broja prometovanih posebnih delova objekata.

Sa druge strane, zemljište se u 99 odsto slučajeva plaćalo gotovinom. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi, pa je u maju 2021. godine 35 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima.

Po regionima, najviše su se iz kreditnih sredstava plaćali stanovi u Vojvodini – 39 odsto, na drugom mestu je Grad Beograd – 37 odsto, zatim Šumadija i zapadna Srbija sa 28 odsto, a najmanji udeo kreditniog finansiranja stanova bio je u Južnoj i istočnoj Srbiji – 27 odsto, navodi RGZ.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Republički geodetski zavod: Najviše plaćanja kešom”

  1. Prodajuci garazu na Dorcolu pre nekoliko godina javna beleznica nam je onemogucila prodaju za 12.000 € u gotovom pa smo je zbog Zakona(?) smanjili na 10.000 € sto je granicni iznos a ostatak nezvanicno! Pitam se kako je moguce da se citav promet nekretnina obavlja u gotovini znajuci odlicno da se to ne radi za dinare i imajuci u vidu granicu od 10.000 €? Da li neko moze da objasni ovo ko zna jer ne verujem da ce se neka institucija oglasiti po ovom ociglednom prekrsaju kojim se RGZ jos i hvali?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.