RSE: Stanovnici opština sa severa Kosova ne plaćaju struju ni vodu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Meštani Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, od 1999. godine do danas ne plaćaju račune za struju i vodu, a ima i onih koji ne izmiruju ni poreske obaveze prema Kosovu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Procenjuje se da dug za utrošenu električnu energiju u tim opštinama, na godišnjem nivou iznosi oko 12 miliona evra. Od 1999. do 2017. godine, ovaj dug su paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto“, piše RSE.

Međutim nakon brojnih žalbi, Apelacioni sud je krajem 2017. godine odlučio da suspenduje ovu praksu jer je bila nezakonita.

Meštani opština sa severa Kosova nisu izmirili svoje obaveze za potrošnju električne energije ni tokom 2018 niti 2019. godine, navodi taj medij.

U godišnjem izveštaju Regulatorne kancelarije za energiju nisu uključeni finansijski gubici, ali se navodi da „neovlašćena potrošnja“ električne energije iznosi 13,04 odsto od čega je 5,53 odsto ili 294 gigavata električna energija koja nije naplaćena u četiri opštine na severu Kosova.

Domaćinstva na severu se snabdevaju električnom energijom koju proizvodi Energetska korporacija Kosova dok se računi plaćaju pri službi za Distribuciju električne energije.

Meštani sa severa Kosova nisu dobijali ni račune za struju jer službenici iz sektora energetike nisu imali pristup tamošnjim domaćinstvima, tako da brojila za utrošenu električnu energiju nisu očitana.

Osim što duguju 12 miliona evra godišnje za utrošenu električnu energiju, meštani opština sa severa Kosova još od 1999. godine ne izmiruju svoje obaveze ni kada je u pitanju plaćanje računa za potrošenu vodu, pa taj dug sada iznosi preko 15 miliona evra, tvrdi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari