Šabac: Vlada zaobilazi put kojim prolazi 15.000 automobila 1Foto: Wikipedia

Grad Šabac zainteresovan je za kupovinu više od tri hektara zemljišta oko Sportske hale“Zorka“, sa sportskim terenima i parkinzima, koje pripada „Zorki standardu“, firmi koja je otišla u stečaj, rečeno je na 21. sednici Gradske skupštine na kojoj su najviše rasprave izazvale infrastrukturne teme.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović ukazao je da se radi o atraktivnom zemljištu, infrastrukturno opremljenom, a to bi se kasnije desetostruko vratilo. Cena od 200.000 evra je povoljna, i za tu svrhu obezbeđena su sredstva iz budžeta. Ovom prilikom on je napomenuo da je za prva tri meseca ostvaren suficit u budžetu od 66,5 miliona dinara, pre svega dobrim planiranjem kao i uštedama.

Takođe, podsetio je da je za manje od četiri godine zaposleno 3.400 radnika, da je na spisku nezaposlenih 9.100 lica, a da se u ovoj godini planira zapošljavanje oko 700 radnika. Najnovija investicija dolazi iz Rusije, a za parcelu od 1,5 hektara plaćeno je 194.000 evra. To je i potvrda da je Šabac dobro mesto za ulaganje, i da je s pravom „Fajnenšel tajms“ uvrstio Šabac u deset top mesta za investicije u svetu. Grad nikom ne duguje, sve što se fakturiše isplaćuje se odmah, što je dobro i za privrednike jer nema čekanja na novac. Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Pajić osporio je tvrdnje da je Šabac prosperitetan grad, i upitao zašto se ne kupuje Sportska hala „Zorka“, kao objekat neophodan rukometnom, košarkaškom i odbojkaškom sportu, i da bi grad ove veličine trebalo da ima svoju halu. Gradonačelnik Zelenović podsetio je da grad uspešno finansira sportske klubove, da za iznajmljivanje hale „Zorka“ plaća 900 evra mesečno, a da ponuđena cena od AIK banke, koja je vlasnik hale, iznosi 1,3 miliona evra.

To je za Šabac ogromna cena, i pitanje je da li bi jeftinije izašla gradnja nove hale na kupljenom zemljištu. Dosta polemike izazvao je predlog detaljne regulacije državnog puta Šabac-Loznica. Po već ustaljenom običaju republička vlast nije se konsultovala sa lokalnom vlašću, dostavila je zahtev da detaljnu regulaciju puta Šabac-Loznica uradi lokalna samouprava. Da se radi o tipično stranačkom pristupu potvrda je da je najpre predsednik Vučić, a onda ministarka Zorana Mihajlović najavila da „brza saobraćajnica“ Loznica-Šabac treba da bude završena do kraja 2020. godine, a da se ubrzano završi i projektno-tehnička dokumentacija.

Gradonačelnik Zelenović podsetio je da već godinama u nečijoj fioci stoji projekat auto-puta Ruma-Šabac, i da postoji spremnost kanadske korporacije da tu trasu izgradi kao koncesiju, a čak je i grad Šabac bio spreman da učestvuje u tome. Takođe, ovaj put ucrtan je u prostorni plan Srbije, i dnevno ovim pravcem prođe 15.000 vozila. S druge strane sada se pod hitno rešava izgradnja puta manje važnosti, a sa auto-putem čitav ovaj kraj povezao bi se sa koridorom 10. Predstavnici opozicije kritikovali su prethodnu državnu vlast koja je obećavala izgradnju auto-puta 2008. i 2011. godine. Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović zamerio je lokalnoj vlasti na izolacionizmu, usput pominjući primere da je u Šapcu nezaposlenost 15 odsto, u Rumi deset odsto, Loznici devet odsto… Gradonačelnik Zelenović je izneo podatke Zavoda za zapošljavanje, koji je pod republičkom upravom, gde je u Šapcu 9100 lica nezaposleno od ukupno 116.000 stanovnika, što je oko osam odsto, dok je u Loznici koja ima daleko manje stanovnika nezaposleno 10.162 lica. On je komentarisao i tvrdnju Darka Glišića, predsednika IO SNS, prilikom gostovanja na TV AS da je Šabac najgori grad od 170 gradova i opština u Srbiji. O samom Šapcu najbolje govore merodavne institucije, pogotovo iz inostranstva, kao i banke, jer se Šabac zadužio sa kamatom od 1,08 odsto, dok su za državu krediti mnogo skuplji.

Na sednici jednoglasno je doneta odluka da se jednoj ulici dodeli ime po četvorici šabačkih novinara koji su ubijeni na Baniji 1991. godine. U toj novinarskoj ekipi poginuli su: Zoran Amidžić, urednik dopisništva RTS, Bora Petrović, snimatelj, Dejan Milićević, tonac, i Sretan Ilić, urednik u Radio Šapcu.

Na dnevnom redu bila je 21 tačka dnevnog reda, a na ovoj sednici odbornički klub SNS napustio je Negovan Stanarčić, koji je prešao u nezavisne odbornike. Od ukupno 69 odbornika SNS sada ima 27 odbornika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari