Samo Vučić može da smeni Bajatovića 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Bez obzira što je Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo da odobri plan poslovanja „Srbijagasa“ za 2021. godinu zbog, kako je rečeno, netačnih podataka i niza nedostataka, direktor tog preduzeća Dušan Bajatović ne mora da brine o svom ostanku na toj funkciji.

– Jedina osoba u vlasti koja može da inicira smenu Bajatovića je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On pak to pitanje nije pokrenuo tako da bez obzira na stalne kritike od strane ministarke energetike Zorane Mihajlović, Vlada Srbije ga neće lišiti pozicije – kaže za Danas izvor blizak Vladi Srbije.

Toga je, kako kaže, svesna i Mihajlovićeva, međutim, ona isto tako veoma dobro zna da je Bajatović, kao funkcioner sa velikim primanjima, omražen u javnosti i kritikama na račun poslovanja „Srbijagasa“ ona „nastavlja da gradi svoj imidž odlučne i savesne ministarke koja se beskompromisno suprotstavlja svim nepravilnostima“.

Bajatovićev položaj, bar u ovom trenutku zagarantovan je iz dva razloga. Prvi je taj što je pozicija prvog čoveka Javnog preduzeća „Srbijagas“ koalicionim sporazumom rezervisana za kadra Socijalističke partije Srbije.

Drugi je što Bajatović ima bezrezervnu podršku i naklonost Moskve koja ga vidi kao zastupnika ruskih interesa u energetskom sektoru Srbije. Sa druge strane, ministarku Mihajlović vidi kao zastupnicu konkurentskih, američkih interesa.

Zbog koalicionog sporazuma i zarad očuvanja dobrih odnosa sa Rusijom Vučić neće rušiti Bajatovića, ali Zorana Mihajlović ima mogućnost da kritikuje direktora „Srbijagasa“ jer to donosi političku korist i diže rejting Srpske napredne stranke u odnosu na SPS čiji je Bajatović član.

Ekonomista Milan R. Kovačević za Danas ističe da su kritike koje ministarka energetike iznosi na račun poslovanja „Srbijagasa“ potpuno opravdane.

– To preduzeće se nalazi u veoma lošoj situaciji. Funkcioniše kao holding preduzeće sa mnoštvom ćerka firmi što je potpuno loše i što stvara gubitke. Velika greška je napravljena što delatnosti u okviru „Srbijagasa“ nisu odvojene. Potpuno je nelogično što nadležni trpe takvu situaciju i ne smene sa funkcije Bajatovića, koji je odgovoran za to stanje – kaže Kovačević.

„Nećemo usvajati laž“

Mihajlovićeva je pre dva dana izjavila da će resor kome je na čelu saglasnost za program poslovanja „Srbijagasa“ za 2021. godini dati kada taj plan bude predvideo odvajanje delatnosti, poštovanje zakona i jasne prioritete za investicije, što sve, kako je istakla, sada nije slučaj.

– Kad to bude u planu, Ministarstvo rudarstva i energetike će taj plan prihvatiti. Plan koji su poslali nema ni početak ni kraj, podaci u njemu su netačni, a ni ministarstvo ni Vlada neće usvajati laž. U planu „Srbijagasa“ kao da ne postoji država, kao da ne postoje odluke Vlade u vezi sa razdvajanjem delatnosti – kazala je ministarka Mihajlović.

Juče smo kontaktirali i Dušana Bajatovića kako bi komentarisao odbijanje ministarstva da odobri poslovni plan preduzeća kome je na čelu, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari