Šarenolike naknade na instant plaćanja 1Ilustracija Foto: EPA-JUSTIN-LANE

Plaćanja bilo preko e-bankinga, m-bankinga ili preko šaltera banaka od juče se realizuje u istom trenutku, odnosno, čim se novac uplati, posle nekoliko sekundi leže na račun primaoca.

Sistem instant plaćanja to omogućava u bilo koje doba dana (ili noći) i bez obzira da li je vikend ili praznik, tojest da li banka radi ili ne. Za sada banke (sve osim četiri koje to mogu da primene do 1. aprila 2019) imaju obavezu da instant plaćanje primene samo na jednom kanalu plaćanja (mobilno, elektronsko ili plaćanje preko šaltera), a od 1. aprila sledeće godine na svim kanalima.

Inače NBS za izvršavanje naloga za prenos bankama naplaćuje po četiri dinara. Takođe, bankama koje budu nudile trgovcima instant plaćanje naplaćivaće jedan dinar plus 0,2 odsto transakcije za međubankarsku naknadu za račune do 600 dinara, a za račune veće od toga jedan dinar plus međubankarsku naknadu. Centralna banka je juče objavila i cenovnik naknada koje će poslovne banke naplaćivati za instant plaćanje.

Većina banaka ne naplaćuje provizije za plaćanja unutar banke, kada su i platilac i primalac u istoj banci. Za eksterna plaćanja mobilnim telefonom ili preko onlajn bankarstva, neke od banaka kao što su Sosijete ženeral i Direktna banka uopšte ne naplaćuju naknadu, dok ostale naplaćuju ili fiksne iznose ili u procentu od iznosa transakcije. Najčešći iznos fiksnih naknada je 30 dinara po transakciji (Adiko, Rajfajzen, Unikredit), dok recimo Komercijalna banka nudi 25 besplatnih transakcija dok svaka sledeća košta 15 dinara. Banke koje naplaćuju naknadu u procentualnom iznosu od vrednosti transakcije imaju minimalni iznos naknade, a većina i maksimalni. Recimo Poštanska štedionica naplaćuje 0,25 odsto vrednosti transakcije, a minimalan iznos naknade je 10 dinara za transakcije do 4.000 dinara. AIK banka naplaćuje 0,8 odsto i minimalno 80 dinara, dok recimo Kredi Agrikol ima proviziju od 0,7 odsto a koja je ograničena minimumom od 35 dinara i maksimumom od 4.000 dinara.

Ovo sve važi za plaćanje m-bankingom ili e-bankingom. Plaćanje papirnim nalogom na šalterima banaka je daleko skuplje, a često se naplaćuje naknada čak i ako su i račun platioca i račun primaoca u istoj banci.

Najčešća naknada je jedan odsto od vrednosti transakcije uz različite limite. Minimalna naknada se kreće od 45 dinara pa do 150 dinara, a maksimalna i do 7.000 dinara).

Očigledna je namera banaka da usmeri što veći broj klijenata na plaćanje putem elektronskog bankarstva i rastereti poslovnice i na taj način smanje troškove poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari